Slovenský ministr kultury rezignoval kvůli vraždě novináře, podle policie zabíjela jedna zbraň

Zahraničí Zahraničí
Aktualizováno 28. 2. 2018 19:18
Slovenský ministr kultury Marek Maďarič rezignoval na svoji funkci. Nemůže prý sedět v ministerském křesle, jako kdyby se nic nestalo.
Foto: Ludvík Hradilek

Bratislava - Slovenský ministr kultury Marek Maďarič rezignoval na svoji funkci. Učinil tak kvůli vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka.

Rozhodnutí oznámil na středeční tiskové konferenci. Reaguje tak na podezření, že někteří lidé z okolí premiéra Roberta Fica jsou propojeni s italskou mafií, o které Kuciak psal v reportážích.

"Neumím se vyrovnat s tím, že za mého působení ve vládě byl zavražděn novinář," uvedl s tím, že je to jeho osobní rozhodnutí. Maďarič byl ministrem za Ficovu stranu Směr.

"Verbální napadání novinářů nepřispělo ke korektním vztahům mezi médii a politiky," řekl odstupující ministr s tím, že předpokládá, že zůstane poslancem. Dalšího ministra k odstoupení nevyzval.

Maďarič na tiskové konferenci také dodal, že svoje rozhodnutí oznámil Ficovi. "Premiér to vzal na vědomí," prohlásil bez dalších podrobností.

Policie: Zabíjela jedna zbraň 

Na tiskové konferenci v podvečer vystoupil také policejní prezident Tibor Gašpar, který médiím dal nové informace o vyšetřování. "Policie pracuje s verzí, že střelba pocházela z jedné zbraně. Zbraň jako takovou nemáme," informoval Gašpar.

V obci Veľká Mača u Trnavy, kde se vražda minulý týden odehrála, policie prověřuje také okolnosti údajné schůzky dvou osob podezřelých z drogových deliktů. Policie se rovněž zabývá zjištěním, že minulý pátek se dvě osoby domlouvaly, že vezmou zbraně a půjdou do Veľké Mače.

Policisté podnikli několik domovních prohlídek a zajistili zbraně, náboje a pervitin, řekl Gašpar. Policie přitom zadržela jednu osobu, pro kterou navrhuje vazbu.

Policejní prezident zdůraznil, že zatím není jasné, zda tento případ s vraždami přímo souvisí.

Slovenský prezident Andrej Kiska požádal v souvislosti s vývojem po vraždě investigativního novináře Kuciaka o mimořádné vystoupení v televizi tuto neděli. Informoval o tom prezidentův mluvčí Roman Krpelan.

Pod veřejný tlak se po vraždě novináře dostala i poradkyně Fica Mária Trošková a šéf krizového managementu a bezpečnosti státu na úřadu vlády Viliam Jasaň. Oba ve svých investigativních reportážích zmiňoval Kuciak kvůli jejich možnému napojení na italskou mafii. Trošková i Jasaň se rozhodli svoje místa až do vyšetření případu opustit. "Kategoricky odmítáme jakoukoliv souvislost s touto tragédií," uvedli v prohlášení.

Tlak na Fica se stupňuje

Na předsedu vlády vytváří tlak i ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Ta oznámila, že je absolutně nepřijatelné, aby na úřadu vlády působili lidé spojení s mafií.

Maďarič zastával post ministra kultury i v předchozích dvou vládách současného premiéra Roberta Fica, a to v letech 2006 až 2010 a 2012 až 2016. Byl také několik let považovaný za ideologa Ficovy strany Směr a patřil mezi nejbližší spojence premiéra. Ve straně kdysi začínal jako její mluvčí, ale v posledním roce se z něj stal hlavní kritik jejího směřování a v zásadních věcech se s vedením Směru rozchází, napsal slovenský deník SME.

Strana Most-Híd, která je součástí vládní koalice se Směrem a Slovenskou národní stranou, vyzvala Fica, aby se zbavil lidí spojených s italskou mafií. Tomáš Meravý, který je poradcem předsedy strany Most-Híd Bély Bugára, vyzval Fica k odstoupení.

"V každé civilizované zemi, v které by se objevilo propojení italské mafie s vládnoucí stranou, by měl předseda vlády podat demisi. Zvláště pokud jde o propojení přímo na úřad vlády," cituje Denník N Meravého.

Opozice vyzývá k odstoupení ministra vnitra

Slovenská opozice v souvislosti s vraždou novináře vybídla k odchodu ministra vnitra a policejního prezidenta, demisi Maďariče nepožadovala. Lídr opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič v reakci na Maďaričovo oznámení demise uvedl, že deset let kryl zločiny Směru a že jeho demisi považuje za pozdní projev svědomí.

Lídr opoziční strany Svoboda a solidarita Richard Sulík reagoval, že demisí Maďariče začal faktický rozpad Ficovy vlády.

Slovenský premiér Robert Fico na mimořádném briefingu obvinil opozici, že jí jde pouze o kriminalizaci Smeru a vraždy novináře zneužívá. "Smrt dvou lidí se stala pro opozici politickým nástrojem. Není schopná dosáhnout úspěchu ve svobodných parlamentních volbách. Chce ho dosáhnout přes různé
protestní akce," řekl na briefingu Fico.

Loni v prosinci Maďarič rezignoval na post místopředsedy Směru-SD. Učinil tak po krajských volbách, ve kterých strana zaznamenala značné ztráty. Maďarič tehdy řekl, že v krajských volbách neuspěli nejen kandidáti Směru, ale strana jako taková.

Odstupující ministr kultury se vyjádřil i k úterní společné tiskové konferenci premiéra, ministra vnitra a policejního prezidenta, na které Fico ukázal na stole milion eur v hotovosti jako odměnu za možné informace vedoucí k dopadení pachatele vraždy novináře Kuciaka.

"Takovou mediální radu bych mu nikdy nedal," prohlásil Marek Maďarič.

Podívejte se na rozhovor s českým novinářem Markem Wollnerem:

Pokud se v demokratické zemi likvidují novináři, tak je potřeba ostře zareagovat, myslí si šéf reportážní publicistiky České televize Marek Wollner. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy