Vláda věděla o působení italské mafie na východním Slovensku už dlouho, potvrdil prezident Kiska

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 3. 2018 16:28
"Ředitel Slovenské informační služby na působení italské mafie na východě Slovenska zodpovědné členy vlády informoval," řekl Andrej Kiska.
Uctění památky zavražděného novináře a jeho manželky.
Uctění památky zavražděného novináře a jeho manželky. | Foto: Jakub Plíhal

Bratislava - Slovensko již v roce 2013 dostalo od italských úřadů informace o kontaktech mafie s italským podnikatelem Antoninem Vadalou, o kterém psal zavražděný novinář Ján Kuciak. Napsal to portál Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval.

Na středeční tiskové konferenci to potvrdil prezident Andrej Kiska. "Ano, je to tak, ředitel Slovenské informační služby mě informoval, že na působení italské mafie na východě Slovenska zodpovědné členy vlády informoval.

Ministr vnitra Robert Kaliňák o víkendu tvrdil, že italské úřady se slovenskými kolegy příliš nespolupracovaly. Slovenská média také zpochybnila odbornost lékaře, který ohledával tělo zastřeleného reportéra a jeho přítelkyně.

"V roce 2013 dorazily z Říma na Slovensko podrobné zprávy o Vadalově klanu. Mezi nimi i klíčová informace, že se ve své rodné Kalábrii pravidelně setkával s předními představiteli mafie," uvedl portál, který se odvolává na korespondenci mezi slovenským velvyslanectvím v Římě a italským úřadem proti mafii (DIA).

Ministr Kaliňák ale v úterý před poslanci parlamentního výboru pro obranu a bezpečnost řekl, že italská strana neposílala na Slovensko z vlastní iniciativy ve zmiňovaném případu žádné informace. Uvedl také, že vůči podnikatelům, o kterých psal Kuciak, policie vedla přes 70 řízení a naposledy pět případů skončilo návrhem na podání obžaloby kvůli korupci.

Kuciak ve svém nedokončeném článku psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou spojováni s mafií, a o podnikatelských vazbách Vadaly na blízké spolupracovníky slovenského premiéra Roberta Fica. Tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň a poradkyně Mária Trošková po vraždě novináře rezignovali na své posty na Úřadu vlády, a to do vyšetření případu.

Intriky slovenské opozice, brání se Vadala

Kuciak spolupracoval také s novinářkou a zakladatelkou Českého centra pro investigativní žurnalistiku Pavlou Holcovou. Novinářka sdělila portálu topky.sk, že Kuciak ji naposledy informoval o tom, že zjistil nové propojení mezi italskými podnikateli a dalšími z politiků Ficovy strany Směr-sociální demokracie.

Vadalu a dalších šest osob slovenská policie během vyšetřování Kuciakovy vraždy minulý týden zadržela, později je ale všechny propustila.

Vadala své napojení na mafii odmítl a popřel také informace, že díky politickým kontaktům získal miliony eur na dotacích za hospodaření na půdě a z evropských fondů. Slovenskému listu Korzár řekl, že v kauze jde o intriky slovenské opozice s cílem způsobit pád Ficovy vlády. Italský podnikatel předložil také dokumenty italských úřadů, ve kterých je podle něj mezi členy klanu Vadalů uvedeno jméno Antonino Vadala, ale s jiným datem narození, než je jeho.

List Sme i televize Markíza zpochybnily odbornost lékaře, kterého policie povolala k ohledání těl reportéra a jeho přítelkyně. Zmiňovaný lékař podle Markízy nebyl soudním lékařem ani znalcem, ale patologem, který přednáší histologii. Právě skutečnost, že na místě neštěstí v Kuciakově domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy nebyl soudní lékař, by prý mohla ztížit určení času smrti a další okolnosti.

Policie otočila: Krajmer na místě činu byl

Slovenská policie čelila kritice také kvůli šéfovi protikorupční policejní jednotky Róbertovi Krajmerovi. Policie vyvracela zprávy opozice o tom, že se Krajmer v pondělí ráno - několik hodin po ohledání těl obětí - objevil na místě činu. Krajmer je spojován s oligarchou Norbertem Bödörem, švagrem policejního prezidenta Tibora Gašpara. Sám Gašpar přitom v pondělí tvrdil, že Krajmer na místo činu nevstupoval. 

Toto úterý ale policie otočila a prohlásila, že Krajmer byl na místě vraždy "v plném rozsahu". Přiznala to poté, co opoziční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO) oznámilo uspořádání tiskové konference ohledně usvědčení Gašpara ze lži. Nahrávku, která potvrzuje vstup Krajmera do dvora Kuciakova domu, zveřejnila televize Joj. 

"Policejní prezident lhal," řekl v reakci na nejnovější oznámení policie předseda OĽaNO Igor Matovič. Hnutí již v pondělí zpochybnilo důvěryhodnost vyšetřování případu právě kvůli účasti Krajmera na místě vraždy, a uvedlo, že Kuciak o Bödörovi napsal tři rozsáhlé články.

Policie dosud nezveřejnila detaily vraždy. Zastřelenou dvojici našli policisté v neděli 25. února pozdě večer. Markíza uvedla, že podle dokumentů od přítomného lékaře zemřeli o dva dny dříve, tedy v pátek. Rodina Kuciakovy snoubenky již dříve tvrdila, že se s Kušnírovou nebyla schopná spojit již od středy 21. února. Právě toto datum policie uvedla ve výzvě k řidičům, aby zálohovali svá data z kamer ve vozidlech, pokud projížděli okresy v okolí místa vraždy.

Video: Z novinářů je lovná zvěř, varuje Eugen Korda

Celé roky, my, slovenští a čeští novináři, trpíme sprosté urážky politiků, říká Eugen Korda v dalším díle DVTV Apel. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy