Kdo sahá na životy novinářů, sahá na svobodu Slovenska. Lidé se rozloučili se zavražděným Kuciakem

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 3. 2018 18:19
Smuteční obřad v Kuciakově rodné obci zahájila odpoledne mše pod vedením arcibiskupa a předsedy Konference biskupů Slovenska Stanislava Zvolenského v místním kostele, kam přišli příbuzní ale i kolegové reportéra.
Lidé se rozloučili se zavražděným Kuciakem | Video: TV Markíza/TVnoviny.sk

Štiavnik - Několik stovek lidí se v sobotu přišlo v obci Štiavnik na severozápadě Slovenska rozloučit s novinářem Jánem Kuciakem, kterého spolu s jeho snoubenkou Martinou Kušnírovou zavraždil minulý týden neznámý střelec v jejich domě nedaleko Trnavy.

Smuteční obřad v Kuciakově rodné obci zahájila odpoledne mše pod vedením arcibiskupa a předsedy Konference biskupů Slovenska Stanislava Zvolenského v místním kostele, kam přišli příbuzní ale i kolegové reportéra. Jeho tragická smrt podle policie nejspíše souvisela s jeho investigativní prací.

Hrob Jána Kuciaka.
Hrob Jána Kuciaka. | Foto: Reuters

"Útok na novináře pokládám za útok na svobodu. Hledat a psát pravdu je nevděčná služba. Kdokoliv sahá na jejich životy, sahá i na svobodu Slovenska. To nesmíme dopustit," řekl během mše Zvolenský.

Již zhruba hodinu před zahájením smutečního obřadu za Kuciaka se u hřbitova ve Štiavniku začali scházet smuteční hosté, mnozí z nich přinesli věnce, květiny a kytice. Lidé se tísnili v kostele i na jeho balkoně a schodech. Další, kteří se nedostali dovnitř, poslouchali mši na prostranství před kostelem. Řada lidí se jen stěží ubránila slzám.

Rakev s ostatky Kuciaka byla po skončení mše a po rozloloučení příbuzných a další hostů v domě smutku uložena do hrobu na místním hřbitově za zvonění kostelních zvonů.

"Lhal bych, pokud bych řekl, že nás to nezlomilo. Je to hrozně smutná událost, která nám velmi ublížila a snažíme se z toho vzpamatovat. Snažíme se vzchopit, abychom pokračovali v práci, kterou Janko začal. V tomto případě jde konkurenční boj stranou," řekl novinářům ve Štiavniku šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy, pro který Kuciak pracoval. Bárdy zmínil plán vytvořit mezinárodní tým investigativních novinářů.

Foto: Reuters

Kuciakova snoubenka byla pohřbena již v pátek ve vsi Gregorovce na východním Slovensku. Na památku zavražděné dvojice se v pátek na Slovensku v zahraničí konaly shromáždění a průvody lidí, kterých se zúčastnily tisíce lidí.

Kuciak v nedokončeném článku psal o podnikání a možných dotačních podvodech italských podnikatelů na východní Slovensku, kteří jsou spojování s mafií a kteří měli v minulosti podnikatelské vazby na blízké spolupracovníky slovenského premiéra Roberta Fica. Ti již složili své funkce na úřadu vlády. 

Ministr vnitra Robert Kaliňák dal znovu najevo, že nemíní odstoupit, jak ho k tomu vyzvala jedna ze tří koaličních stran a opozice."Věnujeme všechny síly, abychom objasnili vraždu a dostali pachatele před spravedlnost, pak můžeme řešit všechna ostatní témata," ujišťoval ministr vnitra Kaliňák v rozhlase, kde čelil otázkám moderátora. Ten se ptal, kolik lidí musí ještě zemřít, aby ministr pocítil to, čemu se v civilizovaných zemích říká politická zodpovědnost. 

Sedm osob včetně italského podnikatele Antonina Vadaly slovenská policie dříve v tomto zadržela, většinu z nich v noci na sobotu propustila.

Podívejte se na páteční shromáždění k uctění památky Jána Kuciaka:

Slováci vyšli do ulic. 20 tisíc lidí uctilo památku zavražděného novináře. | Video: TV Markíza/TVnoviny.sk
 

Právě se děje

Další zprávy