Nizozemský ministr zahraničí Zijlstra odstoupil z funkce. Lhal o výrocích Putina při osobním setkání

ČTK ČTK
13. 2. 2018 18:08
Nizozemský ministr zahraničí Zijlstra odstoupil, protože lhal o výrocích ruského prezidenta Putina. Měl plánovat připojení pobaltských zemí k Rusku.
Nizozemský exministr zahraničí Halbe Zijlstra.
Nizozemský exministr zahraničí Halbe Zijlstra. | Foto: ČTK

Amsterodam - Nizozemský ministr zahraničí Halbe Zijlstra v úterý odstoupil, když se přiznal ke lži, že osobně od ruského prezidenta Vladimira Putina slyšel o jeho plánu na vytvoření Velkého Ruska.

Zijlstra, který je členem vládní Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho, v minulosti uvedl, že se jako zaměstnanec britsko-nizozemské ropné společnosti Royal Dutch Shell zúčastnil v roce 2006 schůzky s Putinem. Tvrdil, že Putin na setkaní pod Velké Rusko kromě Ruska zahrnul také Bělorusko, Ukrajinu a pobaltské státy Estonsko, Lotyšsko a Litvu.

Premiér Mark Rutte Zijlstrův postup označil za "velkou chybu", ale ještě v pondělí kvůli tomu po něm nechtěl odchod z vlády. Opoziční i koaliční strany nicméně Zijlstru ostře kritizovaly. Byl předvolán na půdu parlamentu, aby podal vysvětlení.

V dopise, který v pondělí zaslal deníku De Volkskrant, odstupující ministr zahraničí uvedl, že o Putinovu výroku mu řekl někdo, kdo na schůzce byl. Slova ruského prezidenta Zijlstra prý považoval za tak geopoliticky důležitá, že se je rozhodl zveřejnit. Tvrzením, že je slyšel osobně, chtěl údajně krýt svůj zdroj.

De Volkskrant napsal, že Ziljstra si špatně vyložil Putinovy výroky na základě e-mailu bývalého šéfa ropné společnosti Shell Jeroena van der Veera, který na setkání byl.

Ruské velvyslanectví využilo situace a vyrukovalo s prohlášením, že "Ziljstrovo tvrzení neobstojí vůči žádné kritice a bylo pouze určeno k šíření falešných představ o ruských záměrech". "Rusko je obviňováno z šíření dezinformací. Nizozemští představitelé neustále vydávají takováto neopodstatněná tvrzení. Není to příklad falešných zpráv namířených proti naší zemi?" reagovala ambasáda.

Aféra přichází pro Nizozemsko v nevhodnou dobu. Vztahy Ruska a Nizozemska jsou mimořádně napjaté od sestřelení letadla malajsijských aerolinek nad východní Ukrajinou, při kterém v roce 2014 zahynulo 196 Nizozemců. Stroj byl sestřelen raketovým systémem Buk pocházejícím z Ruska, a to z oblasti, kterou měli pod kontrolou proruští povstalci. Moskva dlouhodobě popírá jakýkoli podíl na katastrofě letu MH17.

 

Právě se děje

Další zprávy