Německo musí v migrační politice kombinovat lidskost s tvrdostí, shodla se CDU

ČTK ČTK
11. 2. 2019 20:56
Německo musí ve své uprchlické politice kombinovat lidskost s tvrdostí, je přesvědčena vládní Křesťanskodemokratická unie (CDU). Stojí to v závěrech jejího dvoudenního jednání, na němž řešila migrační politiku uplynulých let i to, jak má vypadat v budoucnosti.
Nástupkyně Angely Merkelové v CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová.
Nástupkyně Angely Merkelové v CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová. | Foto: Reuters

Kancléřka Angela Merkelová, která je za azylovou politiku uplynulých let výrazně zodpovědná, se setkání neúčastnila. Její nástupkyně v čele CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová zdůraznila, že se nesmí opakovat pověstný rok 2015.

Právě v září roku 2015 se Merkelová po konzultacích s některými politiky rozhodla, že ani před stále sílícím proudem běženců neuzavře hranice, což výrazně přispělo k tomu, že do země v ten rok přišlo na 890 000 žadatelů o azyl. Merkelová své tehdejší rozhodnutí, které vedlo k výraznému rozštěpení společnosti kolem migrace a také vzestupu protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), dodnes obhajuje jako humanitární nutnost v danou chvíli. Zároveň ale i ona tvrdí, že by se rok 2015 neměl opakovat.

Podle představ křesťanských demokratů je k tomu nutné dále zpřísnit migrační politiku, která už za poslední roky doznala značných změn. "Musíme dát jasně najevo: Poučili jsme se," stojí podle médií v závěrech ze schůzky. Vedle spojování lidskosti s tvrdostí v přístupu k uprchlíkům, společných evropských standardů nebo rychlejšího posílení Frontexu je podle Krampové-Karrenbauerové také nutné zavést migrační monitoring, díky němuž bude možné sledovat, kde ve světě vznikají migrační ohniska.

Schůzku k uprchlické politice, které se účastnili i někteří politici sesterské Křesťanskosociální unie (CSU), Krampová-Karrenbauerová svolala s cílem, aby CDU i celá konzervativní unie mohly téma, které je dělilo, co možná uzavřít. Oběma stranám by to podle jejích představ mělo umožnit věnovat se do budoucna ve větší míře i jiným důležitým otázkám.

 

Právě se děje

Další zprávy