Nebudeme jednat o výměně vůdce syrských Kurdů za dva vězněné Čechy, vzkázal turecký ministr

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 2. 2018 10:42
Turecký ministr spravedlnosti řekl, že Ankara očekává, že český soud uvalí na Sáliha Muslima dočasnou vazbu na 16 až 40 dnů.
Markéta Všelichová a Miroslav Farkas jsou v tureckém vězení kvůli spolupráci s kurdskými milicemi YPG.
Markéta Všelichová a Miroslav Farkas jsou v tureckém vězení kvůli spolupráci s kurdskými milicemi YPG. | Foto: Sirnak Police, Mete Sohtaoğlu

Ankara - Turecký ministr spravedlnosti Abdülhamit Gül doufá, že český soud v úterý uvalí vazbu na Kurda Sáliha Muslima. Významný představitel syrských Kurdů byl zatčen v Praze v sobotu a Ankara ho označuje za teroristu.

Sálih Muslim.
Sálih Muslim. | Foto: ČTK

Gül též vyloučil, že by Ankara jednala o vydání Muslima výměnou za dva Čechy, kteří byli loni odsouzeni v Turecku k trestu vězení za spolupráci s kurdskými milicemi YPG. V úterý o tom informoval turecký deník Sabah.

"Není to žádost o kompromis. Taková otázka není na pořadu dne, nebudeme jednat o výměně dvou Čechů, kteří jsou ve věznici ve (městě) Van," řekl  turecký ministr spravedlnosti novinářům. Uvedl také, že Ankara očekává, že český soud uvalí na Muslima vazbu na 16 až 40 dnů.

Právě 40 dní od jeho zadržení je lhůta, v níž musí Ankara podat žádost o extradici. Pokud by do té doby zkompletování dokumentace a její překlad nestihla, bude sedmašedesátiletý muž volný.

Muslim byl do loňska spolupředsedou syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD), kterou Ankara považuje za odnož Strany kurdských pracujících (PKK). Organizaci PKK, jež bojuje na jihovýchodě Turecka přes 30 let za autonomní Kurdistán, považuje Turecko, EU i USA za teroristickou.

Sálih Muslim v minulosti odmítl, že by PYD byla přímo napojena na PKK. Levicová PYD je nejsilnější politickou stranou na severu Sýrie, kde usiluje o uznání kurdské autonomie.

Už v pondělí vyloučil také turecký velvyslanec v České republice Ahmet Bigali možnost propojení turecké žádosti o uvalení vazby a následnou extradici s případem Markéty Všelichové a Miroslava Farkase, kteří byli loni odsouzeni k více než šesti letům vězení za spolupráci s kurdskými milicemi YPG. Ankara řadí skupinu YPG na rozdíl od ČR či USA k teroristickým organizacím.

Sálih Muslim je tvrdým kritikem vlády tureckého prezidenta Receppa Tayyipa Erdogana, kterou letos odsoudil například za vojenskou intervenci Ankary na severu Sýrie. Ankara se tam snaží potlačit kurdské milice YPG, protože se obává nárůstu vlivu Kurdů v této oblasti u hranic s Tureckem. YPG loni významně přispěly po boku mezinárodní koalice v čele s USA k porážce organizace Islámský stát (IS) v Sýrii.

 

Právě se děje

Další zprávy