"Špinavá válka" proti médiím. Stovky amerických deníků otisknou úvodník odsuzující Trumpovy útoky

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 8. 2018 10:31
Za iniciativou stojí list The Boston Globe, který vyzval deníky v USA, aby odsoudily prezidentovu "špinavou válku" proti médiím.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

New York - Téměř 350 deníků ve čtvrtek vydá úvodníky, ve kterých se ohrazují proti útokům amerického prezidenta Donalda Trumpa na média a ve kterých zároveň brání svobodu tisku.

Za iniciativou stojí list The Boston Globe a připojila se k ní média jak ze Spojených států, tak i z Evropy.

The Boston Globe vyzval již minulý týden deníky v USA, aby odsoudily prezidentovu "špinavou válku" proti médiím. Trump často útočí na články v médiích a nazývá je fake news, tedy falešnými zprávami. Novináře pak označuje za nepřátele lidu.

Původně měly články vyjít asi ve stovce médií, jejich počet ale postupně narůstal. Podle údajů ze středečního rána se akce nakonec mělo zúčastnit 343 médií, z mimoamerických deníků například britský The Guardian.

"Donald Trump není prvním americkým prezidentem, který útočí na tisk nebo který má pocit, že s ním (tisk) jedná nečestně. Je ale prvním, který vypadá, že má promyšlenou a konzistentní politiku podkopávání, delegitimizace, a dokonce ohrožení práce tisku," stojí v úvodníku deníku The Guardian.

 

Právě se děje

Další zprávy