Extrémně rušná noc. Lodě u Itálie zachránily z moře přes 600 migrantů

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 6. 2018 16:37
Nejsložitější byla evakuace lidí ze dvou nafukovacích člunů, z nichž jeden se potopil a ve vlnách skončilo na 40 pasažérů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Řím - Při šesti nezávislých operacích zachránily v noci na neděli lodě u Itálie 629 migrantů, kteří mířili z Afriky do Evropy. Záchranáři zažili "extrémně rušnou noc", uvedla na twitteru organizace Lékaři bez hranic.

Z mnoha plavidel dostali do bezpečí mimo jiné i 123 mladistvých bez doprovodu, 11 dětí a sedm těhotných žen. Dalších 231 migrantů zachytila během soboty španělská pobřežní stráž a 152 lidí na moři zastavily lodě libyjské pobřežní stráže, uvedla agentura AP.

Nejsložitější z operací v italských pobřežních vodách byla evakuace lidí ze dvou nafukovacích člunů, z nichž jeden se potopil a ve vlnách skončilo na 40 pasažérů. Všechny zachráněné vzala na palubu loď Aquarius, kterou provozují Lékaři bez hranic a humanitární organizace SOS Méditerranée. Na záchranných akcích se podílela i italská pobřežní stráž, italské námořnictvo a obchodní lodě plující v oblasti.

Španělské lodě zachránily v sobotu a dnes z osmi lodí více než 300 migrantů mířících z Afriky. Záchranáři objevili i čtyři mrtvá těla.

Libyjská pobřežní stráž zachytila v oblasti poblíž měst Tripolis a Zuvara v sobotu dvě plavidla se 152 pasažéry, mezi nimiž bylo 19 žen a tři děti. Migranti z afrických a arabských zemí byli převezeni na námořní základnu v Tripolisu.

Vysoké počty nově příchozích migrantů prověří novou italskou vládu premiéra Giuseppe Conteho, v níž zasedli zástupci euroskeptické a protiimigrační Ligy a protestního Hnutí pěti hvězd. Šéf Ligy Matteo Salvini, který zastává ostře protiimigrační postoje, totiž zasedl v čele ministerstva vnitra.

"Jsem teprve sedm dní v úřadu a pracuji na tom, abych čísla příchozích migrantů snížil a zvýšil počet vyhoštěných. Chceme snížit náklady na přijímání takzvaných migrantů a zkrátit čas jejich pobytu. Chceme do toho zapojit i evropské a mezinárodní zástupce, kteří dosud nechávali Itálii osamocenou," uvedl Salvini v sobotu na facebooku.

Právě v sobotu k italským břehům dorazily dvě lodě s více než 450 migranty zachráněnými ze Středozemního moře v předchozích dnech.

Podle OSN se během letoška doplavilo k evropským břehům 27.482 lidí, 7614 z nich skončilo ve Španělsku. Při pokusu o překonání Středozemního moře od ledna přišlo o život 785 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy