Jihokorejská delegace přiletěla do KLDR, diplomaté povečeřeli s Kimem

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 3. 2018 23:32
Zvláštní vyslanci chtějí během své návštěvy jednat o zlepšování vztahů mezi Jižní Koreou a KLDR a o možnosti zahájení dialogu se Spojenými státy.
Jihokorejská delegace v KLDR.
Jihokorejská delegace v KLDR. | Foto: Reuters

Soul - Jihokorejská vládní delegace v pondělí přicestovala do KLDR a setkala se se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčího jihokorejského prezidenta. Jedná se o první schůzku jihokorejských představitelů s Kimem od jeho nástupu k moci koncem roku 2011. 

Severokorejský vůdce podle severokorejské agentury KCNA uvedl, že chce napsat novou historii národního sjednocení. Americké ministerstvo obrany vyjádřilo po setkání desetičlenné jihokorejské delegace s Kimem mírný optimismus.

Severokorejský vůdce Kim podle agentury KCNA během setkání řekl, že je odhodlán zasadit se o "napsání nové historie národního sjednocení" s Jižní Korejí. Agentura dále uvedla, že Kim s jihokorejskými představiteli dospěl k "uspokojivé dohodě", dialog se prý mimo jiné týkal snahy "zmírnit vojenské napětí" na Korejském poloostrově. Bližší podrobnosti o dohodě agentura neuvedla.

"Naším úkolem je postarat se o zachování vojenských operací na ochranu Korejského poloostrova, kde budeme stát bok po boku s našimi jihokorejskými partnery ve spojenectví mezi Jižní Koreou a USA," řekl novinářům mluvčí Pentagonu Robert Manning. "Jsme nicméně opatrně optimističtí a rozhovory samozřejmě podporujeme," dodal.

Zvláštní vyslanci jihokorejského prezidenta Mun Če-ina plánují během své dvoudenní návštěvy jednat o způsobech dalšího zlepšování vztahů mezi oběma zeměmi i o možnosti zahájení dialogu mezi Severní Koreou a Spojenými státy.

"Desetičlenná jihokorejská delegace, vedená bezpečnostním poradcem jihokorejského prezidenta Čchong Ui-jongem, dorazila do severokorejské metropole Pchjongjangu a poté se u večeře sešla s Kimem," prohlásil mluvčí jihokorejského prezidenta.

Donedávna mezi Korejemi panovalo vysoké napětí kvůli severokorejským jaderným a raketovým zbrojním testům. Jihokorejský prezident Mun chce nyní využít zlepšení situace, kterou přinesla účast KLDR na zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu minulý měsíc.

"Budu severokorejským představitelům tlumočit pevné odhodlání prezidenta Muna dosáhnout denuklearizace Korejského poloostrova a trvalého míru na Korejském poloostrově," prohlásil před odletem vedoucí delegace Čchong Ui-jong. Čchong také řekl, že se bude snažit hledat cesty, jak obnovit dialog mezi Pchjongjangem a Washingtonem.

KLDR v minulých týdnech dala najevo, že je ochotna s USA jednat a zlepšit vzájemné vztahy. Washington trvá na tom, že s Pchjongjangem zahájí rozhovory, až Severokorejci učiní konkrétní kroky směrem k jadernému odzbrojení. Severní Korea se ale vzdát svého jaderného zbrojního programu nadále odmítá.

Jižní Koreu u příležitosti únorové olympiády navštívila sestra severokorejského diktátora Kim Jo-čong, jež byla prvním členem vládnoucí dynastie Kimů, který na Jih zavítal od konce korejské války z let 1950-53.

V jihokorejské delegaci, která v pondělí přiletěla do KLDR, je rovněž šéf rozvědky So Hun a náměstek ministra pro sjednocení Čchon He-song.

Po návštěvě Severní Koreje se jihokorejská delegace přesune do Spojených států, aby o výsledcích informovala tamní činitele.

Podle kritiků se KLDR svými vstřícnými gesty snaží dosáhnout zmírnění tlaku a mezinárodních sankcí, kterými Rada bezpečnosti OSN trestá Severní Koreu za její pokračující raketové a jaderné zbrojní programy. Kvůli sankcím Pchjongjang přišel o většinu zdrojů příjmů.

 

Právě se děje

Další zprávy