Jednání o brexitu jsou v rozhodující etapě, míní Mayová. Poslancům slíbí změny dohody

ČTK ČTK
12. 2. 2019 12:06
Premiérka Theresa Mayová v úterý hodlá britské poslance vyzvat, aby zachovali pevné nervy, neboť rozhovory o odchodu Británie z Evropské unie jsou v "rozhodující etapě". Informovala o tom zpravodajská stanice BBC v předstihu před prohlášením, jímž šéfka vlády brzy odpoledne seznámí Dolní sněmovnu s vývojem brexitového vyjednávání s EU.
Britská premiérka Theresa Mayová.
Britská premiérka Theresa Mayová. | Foto: Reuters

Mayová si od dalších rozhovorů slibuje změny v brexitové dohodě, které britský parlament přesvědčí, aby s tímto dokumentem souhlasil. Unie ale stále dává najevo, že podmínky dohody měnit nebude, nevylučuje nicméně úpravu nezávazné doprovodné politické deklarace.

Hlavním sporným bodem je takzvaná irská pojistka, která má zabránit vzniku hraničních kontrol mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Obě strany si udržení režimu bez hraničních kontrol přejí, ale řada britských poslanců v navržených podmínkách pojistky vidí riziko dlouhodobého připoutání země k unijním strukturám. Britský parlament proto minulý měsíc dohodu odmítl a vyzval premiérku, aby nalezla alternativní řešení.

Ministerská předsedkyně podle BBC v úterním prohlášení, které má přednést ve 13:30 SEČ, parlamentu řekne, že věří v možnost dohody, kterou poslanci budou moci podpořit.

"Věřím, že můžeme dosáhnout dohody, kterou tato sněmovna bude moci podpořit - získáním změn, jež potřebujeme k pojistce, ochranou a posílením práv pracujících a ochrany životního prostředí a zvýšením úlohy parlamentu v příští fázi rozhovorů," řekne Mayová mimo jiné poslancům.

Británie má opustit evropský blok 29. března letošního roku; Londýn i Brusel přitom dávají najevo, že si přejí, aby se tak stalo na základě dohody upravující podmínky tohoto kroku, a nikoli živelně.

 

Právě se děje

Další zprávy