Důvěrnice jihokorejské exprezidentky stráví kvůli korupci ve vězení 20 let

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 2. 2018 12:06
Důvěrnici bývalé jihokorejské prezidentky Čche Son-sil poslal v úterý soud na 20 let do vězení za korupci. Prokuratura pro ni žádala 25 let.
Čche Son-sil.
Čche Son-sil. | Foto: Reuters

Soul - Důvěrnice bývalé jihokorejské prezidentky byla v úterý odsouzena k 20 letům vězení za korupci. Čche Son-sil stojí v centru korupčního skandálu, který loni v březnu vedl až k sesazení prezidentky Pak Kun-hje. Soud také důvěrnici vyměřil pokutu 18 miliard wonů (skoro 342 milionů korun).

I Če-jong.
I Če-jong. | Foto: Reuters

Obhajoba uvedla, že se proti rozsudku odvolá. Prokuratura pro důvěrnici žádala trest 25 let.

Čche Son-sil podle obžaloby využívala mimo jiné svých styků s prezidentkou a nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejim nadacím. Skandál se týkal i největší jihokorejské společnosti Samsung, jejíhož šéfa I Če-jonga soud loni v srpnu poslal na pět let do vězení za úplatkářství. Letos v únoru byl překvapivě propuštěn.

"Provinění obžalované jsou velmi vážná," řekl soudce. Žena podle něj využívala "dlouhodobých soukromých vazeb" na bývalou prezidentku Pak k tomu, aby získala úplatky a "široce zasahovala do státních záležitostí".

Obhájce během závěrečného soudního jednání loni v prosinci označil obvinění proti jeho klientce za výmysl politiků, občanských skupin a médií. Ti všichni podle něj usilovali o svržení bývalé hlavy státu. V úterý uvedl, že verdikt s jistotou zvrátí u odvolacího soudu.

Pak Kun-hje.
Pak Kun-hje. | Foto: Reuters

Bývalá prezidentka Pak Kun-hje byla odvolána z funkce a vzata do vazby loni v březnu. V soudním procesu, který byl zahájen v květnu, čelí obvinění ze zneužití pravomocí. Žena údajně přiměla firmy k poskytnutí úplatků ve výši desítek milionů dolarů a zpronevěřila až 3,8 miliardy wonů (72 milionů korun) z fondů tajných služeb. Exprezidentka ale vinu odmítá.

Čche Son-sil byla pro jihokorejskou veřejnost neznámá až do roku 2016, kdy vyšlo najevo, že zpovzdálí ovlivňovala rozhodnutí vlády. Upravovala mimo jiné i prezidentčiny proslovy a využívala svého vlivu na další osoby jihokorejské vlády, a to přesto, že sama oficiálně žádný úřad nezastávala.

Soud v úterý také poslal za úplatkářství na dva a půl roku za mříže šéfa nadnárodního konglomerátu Lotte Group Sin Tong-pina. Důvěrnice Čche Son-sil podle obžaloby výměnou za různé výhody získala od Lotte sedm miliard wonů (133 milionů korun). Firma pochybení už dříve odmítla.

 

Právě se děje

Další zprávy