Česko a další evropské země by mohly ruské diplomaty vyhostit už v pondělí, píší média

ČTK ČTK
24. 3. 2018 19:08
Vyhostit ruské diplomaty kvůli vraždě bývalého agenta Sergeje Skripala jedem Novičok se podle zdrojů z diplomacie chystá až dvacet států.
4. března 2018 byli Sergej Skripal a jeho dcera Julia nalezeni v Salisbury otráveni nervovým jedem. Britskými orgány je událost vyšetřována jako pokus o vraždu.
4. března 2018 byli Sergej Skripal a jeho dcera Julia nalezeni v Salisbury otráveni nervovým jedem. Britskými orgány je událost vyšetřována jako pokus o vraždu. | Foto: Reuters

Londýn/Praha - Dvacítka členských států EU, včetně České republiky, by mohla v reakci na otravu bývalého agenta ruské vojenské rozvědky Sergeje Skripala vypovědět ruské diplomaty už v pondělí. S odkazem na nejmenovaný diplomatický zdroj o tom napsal zpravodajský web CNN.

O pondělku jako o možném datu vyhoštění ruských diplomatů píše i britský list The Times. V pondělí má být k několikatýdenním konzultacím odvolán velvyslanec EU v Rusku.

Premiér Andrej Babiš v sobotu na dotaz, zda může informaci o pondělním termínu vypovězení ruských diplomatů z ČR potvrdit, pouze prostřednictvím SMS odpověděl: "Jak jsem již oznámil, budu to řešit v pondělí s ministrem zahraničních věcí (Martinem Stropnickým) ."

Otráveného agenta řešil i summit EU

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Sergej Skripal a jeho dcera byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok. Británie z otravy viní Rusko a vyhostila 23 ruských diplomatů, Kreml obvinění rezolutně odmítá a na rozhodnutí Londýna odpověděl recipročními kroky.

Otrava Skripala a jeho dcery se tento týden stala jedním z témat dvoudenního summitu EU. Představitelé členských zemí zdůrazňovali jednotu evropského postoje, vyjádřili Spojenému království solidaritu a použití nervové látky jako zbraně označili za nepřijatelné.

Na summitu se v pátek rovněž rozhodlo, že unijní velvyslanec v Rusku Markus Ederer bude na čtyři týdny povolán do Bruselu ke konzultacím s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou.

Babiš po skončení prvního dne summitu v noci na pátek prohlásil, že Česká republika zvažuje, že kvůli útoku nervovou látkou v jihoanglickém Salisbury vyhostí několik ruských diplomatů.

"Ano, pravděpodobně půjdeme tímto směrem," řekl premiér s tím, že by se mělo jednat o jednotlivce. O plánu na vyhoštění kvůli kauze použití nervové látky v Británii Babiš informoval i prezidenta Miloše Zemana.

Zpravodajský web CNN s odkazem na nejmenovaného vysoce postaveného neamerického diplomata mezi státy, které ruské diplomaty vyhostí, spolu s Českou republikou vyjmenoval například Německo, Francii, Dánsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Nizozemsko, Bulharsko, Irsko.

Trump se rozhodne příští týden

Nejmenovaný zdroj z amerického ministerstva zahraničí v rozhovoru pro CNN uvedl, že Spojené státy při zvažování amerických kroků v této kauze čekaly na evropskou diplomatickou reakci.

Americká Národní bezpečností rada v pátek Trumpovi v souvislostí s otravou Skripala doporučila vyhostit z USA zatím blíže neupřesněný počet ruských diplomatů. Podle listu The Times americký prezident o sankčním kroku Spojených států rozhodne příští týden.

 

Právě se děje

Další zprávy