"Báli jsme se, že se všechno zhroutí." Část Mexika zasáhlo zemětřesení o síle 7,2 stupně

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 2. 2018 17:23
Kvůli otřesům havaroval při přistání také vojenský vrtulník s mexickým ministrem vnitra a guvernérem státu Oaxaca na palubě. V západomexickém státě zůstává bez elektrického proudu sto tisíc lidí.
Lidé čekají na ulici, až se budou moci vrátit do svých domovů.
Lidé čekají na ulici, až se budou moci vrátit do svých domovů. | Foto: Reuters

Mexiko - Mohutné zemětřesení o síle 7,2 stupně zasáhlo v pátek místního času (v noci na sobotu SEČ) jižní a centrální části Mexika. Po něm podle americké geologické služby USGS následovaly další otřesy o síle 5,8 stupně.

Při pokusu přistát havaroval kvůli otřesům vojenský vrtulník s mexickým ministrem vnitra a guvernérem státu Oaxaca na palubě. Oba politici pád přežili, havárie si však vyžádala třináct obětí na zemi, z toho tři děti. Dalších patnáct lidí utrpělo zranění.

Politici letěli do oblasti zasažené zemětřesením, aby posoudili vzniklé škody. "Ministr (Alfonso) Navarrete a guvernér Alejandro Murat i posádka jsou v pořádku," uvedl mexický prezident Enrique Peňa Nieto. "Někteří lidé na zemi bohužel přišli o život a další utrpěli zranění," dodal. Vyjádřil rovněž soustrast příbuzným obětí.

Největší škody hlásí město Jamiltepec na jihozápadě státu Oaxaca, kde podle mexické civilní ochrany způsobilo zemětřesení škody na padesáti domech včetně místního kostela a radnice.

Záchranáři také evakuovali pacienty z nemocnice v nedalekém městě Putla Villa de Guerrero. Bez elektrického proudu zůstává v Oaxace sto tisíc lidí. 

Někteří obyvatelé se báli vrátit do svých domovů i poté, co zemětřesení pominulo.
Někteří obyvatelé se báli vrátit do svých domovů i poté, co zemětřesení pominulo. | Foto: Reuters

Lidé byli vystrašení i v Mexico city

Budovy se otřásaly i v metropoli země. Vyděšení lidé vybíhali při znění poplašných sirén z domů a zaplnili ulice. Podle agentur se davy lidí shromažďovaly na širokých třídách a náměstích, které představují nejbližší bezpečná místa.

"Bylo to příšerné," stěžovala si agentuře AP sedmapadesátiletá Mercedes Rojasová Huertaová, která se ani poté, co otřesy ustaly, nechtěla vrátit do svého domu. "Jsem vyděšená. Dům je moc starý," vysvětlila.

Loni v září si zemětřesení o síle 7,1 stupně vyžádalo 369 mrtvých, z toho 228 v hlavním městě.

"Vyběhli jsme. To je jediná věc, kterou jsme mohli udělat," uvedl podle agentury AFP osmatřicetiletý Kevin Valladolid. "Je pravda, že už jsme dost rozrušení. Při sebemenším poplachu, který zazní, pláčeme, jsme velmi vystresovaní," řekl. Lidé podle něj stále ještě vzpomínají na minulé zemětřesení.

"Báli jsme se, že se všechno zhroutí"

Podle dvaasedmdesátileté Graciely Escalanteové jí sbíhání schodů z bytu v pátém patře připadalo nekonečně dlouhé. Nakonec se jí s rodinou podařilo opustit dům ještě předtím, než se roztřásl naplno. "Báli jsme se, že se všechno zhroutí," řekla, pevně svíraje ruku své dcery.

Agentura AP po opravě původních údajů informovala, že epicentrum otřesů bylo přes 50 kilometrů severovýchodně od města Pinotepa ve státě Oaxaca. Ohnisko bylo v hloubce 24 kilometrů.

Otřesy poškodily v Pinotepě část místní nemocnice a zhroucená konstrukce zde zablokovala hlavní silniční tah.

Video: Záběry ze zářijového zemětřesení 

V Mexiku udeřilo ničivé zemětřesení. Podívejte se na souhrnné video ze sociálních sítí. | Video: twitter/Lobillo_feroz, nstagram/ulisesblvd, instagram/d_lopez747, facebook/ester.tellez1
 

Právě se děje

Další zprávy