Varování: Na silnicích se budou tvořit sněhové jazyky, na horách napadne až 40 centimetrů sněhu

ČTK ČTK
18. 11. 2017 11:32
Výstraha před sněhovými jazyky platí pro oblasti od 800 metrů nad mořem v krajích Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém, Olomouckém a Moravskoslezském od nedělních 12:00 do pondělních 18:00.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Od nedělního poledne se mohou v horských oblastech ČR místy tvořit sněhové jazyky, ojediněle i závěje. Na horách napadne do pondělního večera většinou deset až 25 centimetrů nového sněhu.

Na návětří hor může na některých místech napadnout až 40 centimetrů, a to hlavně v Krušných horách a na Šumavě. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Na horách bude v neděli zesilovat vítr. V nárazech dosáhne rychlosti až 70 km/h, zeslábne v pondělí večer. Právě kombinace sněžení a větru může způsobit tvorbu sněhových jazyků nebo závějí.

Výstraha před nimi platí pro oblasti od 800 metrů nad mořem v krajích Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém, Olomouckém a Moravskoslezském od nedělních 12:00 do pondělních 18:00.

Lidé by proto měli při cestování sledovat dopravní zpravodajství a informace Horské služby.

 

Právě se děje

Další zprávy