Česko zažilo nejdeštivější léto za posledních deset let. Nejvíc pršelo na Vysočině

ČTK ČTK
13. 9. 2020 9:20
Letošní léto bylo nejdeštivější za posledních deset let. V průměru spadlo na území Česka 322 milimetrů srážek. Zároveň bylo léto chladnější než předchozí tři roky. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Deštivý byl letos zejména červen, kdy úhrn srážek dosáhl téměř dvojnásobku dlouhodobého průměru. V srpnu bylo deště asi o třetinu nad normál, naopak v červenci srážek zhruba o 30 procent proti průměru ubylo. "V žebříčku posledních 60 let se letošní léto z hlediska srážek umístí na vysokém šestém místě," uvedl ČHMÚ.

Množství srážek se ovšem v různých částech země lišilo. Například na Vysočině a v Pardubickém kraji pršelo tolik jako v povodňových letech 1997 a 2002. Dlouhodobý průměr byl překonán až o 60 procent. Naopak na severozápadě Čech, tedy v Ústeckém a Libereckém kraji, nedosáhlo letošní léto ani na úroveň normálu. "Ne že by tam bylo vyloženě suché, ale bylo jen průměrné," uvedli meteorologové.

Teplotně bylo léto mírně nadprůměrné. Bylo ovšem chladnější než v předchozích třech letech. Ochladilo se zejména ve srovnání s loňským rokem, teplota letos spadla v průměru až o dva stupně. "Z dlouhodobého hlediska ale bylo letošní léto o 0,6 stupně teplejší než průměr za roky 1981-2010 (což je období už ovlivněné oteplováním klimatu). Zasloužil se o to především teplý srpen, zatímco červen a červenec byly pouze normální," dodal ČHMÚ.

Podle dlouhodobého výhledu počasí by měly být teplotně nadprůměrné i následující čtyři týdny. Nejteplejší bude hned příští týden, ve kterém zároveň bude nejméně pršet. Podle meteorologů tak bude připomínat typické babí léto.

 

Právě se děje

Další zprávy