Průměrná mzda poprvé překonala 30 tisíc korun, výrazněji roste hůře placeným lidem

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 9. 3. 2018 10:00
V samotném čtvrtém čtvrtletí stoupla průměrná mzda na 31 646 korun, což je o osm procent více než ve stejném období roku 2016.
Vývoj průměrné mzdy v ČR (klikněte pro kompletní zobrazení).
Vývoj průměrné mzdy v ČR (klikněte pro kompletní zobrazení). | Foto: ČSÚ

Praha - Průměrná hrubá mzda v roce 2017 stoupla o sedm procent na 29 504 korun. Spotřebitelské ceny (inflace) se za uvedené období zvýšily o 2,5 procenta, reálně tedy mzda vzrostla o 4,4 procenta. Uvedl to Český statistický úřad.

V porovnání se situací před deseti lety je průměrná mzda vyšší nominálně o 40,8 procenta, reálně jen o 16,5 procenta.

V samotném čtvrtém čtvrtletí stoupla průměrná mzda na 31 646 korun, což je o osm procent více než ve stejném období roku 2016. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2,6 procenta, reálně tak mzda stoupla o 5,3 procenta.

"Připomeňme, že hodnoty 20 tisíc korun dosáhla průměrná mzda poprvé ve druhém čtvrtletí roku 2007. Hodnotu 10 korun pak přesáhla poprvé v 90. letech," říká analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Medián mezd - tedy hodnota prostřední z nich, pokud bychom je všechny seřadily za sebe od nejnižší od nejvyšší - stoupl za říjen až prosinec meziročně o 8,9 procenta na 27 320 korun. U mužů dosáhl 29 639 korun, u žen 24 790 korun.

Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 12 263 a 51 412 korunami.

"Nad hranici 30 tisíc se průměrná mzda dostala vůbec poprvé v historii české ekonomiky," uvádí ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. Růstu mezd podle ní pomohl nejen nedostatek zaměstnanců na pracovním trhu, ale i zvyšování platů ve veřejné sféře. Učitelé si od listopadu polepšili o 15 procent, úředníci o 10 procent - celkem šly platy ve státní sféře nahoru o 13 procent.

"Růst mezd ve veřejné sféře se následně přelévá do soukromého sektoru, kde navíc tlačí mzdy směrem nahoru i nedostatek pracovní síly. Ten se navíc stále prohlubuje. Podíl nezaměstnaných si v únoru připsal další rekord, když poklesl na úroveň 3,7 procenta. A stále se podle našich odhadů nejedná o finální dno. Na podzim letošního roku by se podíl nezaměstnaných měl přiblížit dokonce k tříprocentní úrovni," dodává Steckerová.

Růst mezd je nejrychlejší od roku 2008, zdůrazňuje analytik Raiffeisenbank Milan Frydrych. "Pro rok 2018 počítáme, že průměrná nominální měsíční mzda poroste více než sedmiprocentním tempem," očekává. V ročním sledování se jedná o nejvyšší nárůst dokonce od roku 2003, dodává Kovanda.

"I v závěru loňského roku platilo, že mzdy o něco rychleji rostly zaměstnancům na nižším stupni mzdové pyramidy. Tento vývoj je dán skutečností, že na trhu převažuje poptávka po méně kvalifikovaných zaměstnancích,"  upřesňuje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Mediánová mzda tak roste rychleji než průměrná.

Průměrné mzdy vzrostly nejvíce v Karlovarském a ve Zlínském kraji, tedy v krajích s nejnižší mzdovou úrovní. "Ve všech krajích s výjimkou Prahy vzrostly mzdy přinejmenším o 7,9 procenta. V Praze to bylo o 6,6 procenta," říká Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ.

Podle statistiků stoupla zaměstnanost na rekordní úroveň od vzniku České republiky -  ve čtvrtém čtvrtletí dosáhla 74,3 procenta. Počet nezaměstnaných podle metodiky ČSÚ klesl na 128,7 tisíce. Obecná míra nezaměstnanosti klesla na 2,4 %, což je nejnižší hodnota v Evropské unii.

 

Právě se děje

Další zprávy