Podnikatelem roku se stal majitel 3D tiskáren Průša

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 4. 2021 23:03
Vítězem ocenění EY Podnikatel roku za loňský rok se stal zakladatel a majitel společnosti Prusa Research Josef Průša. Jeho firma patří mezi největší výrobce 3D tiskáren a jejich náplní na světě. Výsledky organizátoři vyhlásili ve středu večer.
Český výrobce slaví s 3D tiskárnami raketový úspěch. Josef Průša nám ukázal, kde vznikají
Český výrobce slaví s 3D tiskárnami raketový úspěch. Josef Průša nám ukázal, kde vznikají | Foto: Aktuálně.cz

Poradenská firma EY (dříve Ernst & Young) pořádá soutěž ve světě od roku 1986. Aktuálně se koná téměř v 50 zemích, v Česku letos pojednadvacáté. Průsa bude v červnu reprezentovat Česko na světovém finále soutěže v Monte Carlu, které se letos uskuteční on-line.

"Jednatřicetiletý Průša, který na základě rozhodnutí poroty letos v celostátním klání zvítězil, je historicky nejmladším reprezentantem ČR, který bude naši zemi reprezentovat na světovém finále soutěže. To se z důvodu pandemie uskuteční virtuálně," uvedla vedoucí partnerka EY v ČR Magdalena Souček. Průša je podle ní cennou inspirací pro všechny nejen pro své vynikající podnikatelské výsledky, ale i pro svůj aktivní přístup a pomoc při řešení pandemie covid-19.

Průša se už jako mladý zhlédl ve 3D tisku. Zapojil se do mezinárodního projektu, začal jezdil po světě a přednášet a stále častěji se mu ozývali nadšenci s tím, že chtějí sestavit 3D tiskárnu přímo od něj. Tou dobou studoval na VŠE, ale škola ho nebavila. V roce 2012 proto studium ukončil a ve 22 letech založil firmu na výrobu 3D tiskáren. Začínal ve sklepě na pražském Smíchově s půjčkou 200 000 Kč od otce.

Nyní patří Prusa Research mezi největší výrobce 3D tiskáren a náplní do nich na světě. Jejich výrobky používají firmy i jednotlivci ve více než 160 zemích. Před třemi lety měl Průša 60 zaměstnanců, dnes jich je přes 500. Měsíčně do světa rozešlou kolem 10 000 tiskáren, při jejichž výrobě využívají opět své vlastní tiskárny.

Průša a jeho tým se rovněž výrazně zapojili do řešení celospolečenských dopadů covidové pandemie. Průša a jeho lidé loni na jaře vyvinuli design ochranného štítu, který následně začali vyrábět a zdarma rozdávat. Celkově rozdali více než čtvrt milionu exemplářů. Štít je plně certifikovaný, firma na sociálních sítích zveřejnila i detailní postup výroby a podle něj tiskli štíty na 3D tiskárnách dobrovolníci v Česku i ve světě. Firma uvedla, že světovou 3D tiskařskou komunitou byly podle jejího designu vyrobeny miliony štítů.

Vedle toho Průšovi lidé vedli aktivitu Covid19CZ, podíleli se na vývoji plicního ventilátoru CoroVent a tiskli součástky pro covmasky. Zároveň sdílí své interní postupy, jak nastavit hygienu a bezpečnost ve firmě, a to v několika jazycích.

Průša patřil mezi devět lidí oceněných Českým červeným křížem zlatou medailí za pomoc při epidemii covidu-19 na jaře loňského roku. Na udělení medaile Za zásluhy Průšu loni v červenci navrhla prezidentu Miloši Zemanovi Poslanecká sněmovna.

Technologickým podnikatelem roku 2020 se stali otec a syn Lubomír a Juraj Šabatkovi z vývojářské společnosti IDEA StatiCa. Titul Začínající podnikatel roku 2020 získali bratři Dominik Herka, Jan Herka, Václav Herka ze startupu Wuders. Cenu České televize za podnikatelský přínos kultuře a umění si odnesla dvojice Jan Dobrovský a Petr Pudil ze společnosti bpd partners za podporu projektu Post Bellum. Titul Společensky prospěšný podnikatel roku letos putuje do rukou Tomáše Šebka a Rudolfa Ringelhána, zakladatelů virtuální platformy zdravotní péče uLékaře.cz.

V předchozím ročníku se celostátním vítězem soutěže stal zakladatel a spolumajitel firmy Kiwi.com Oliver Dlouhý. V minulosti tento titul získali například majitel firmy Unicorn Vladimír Kovář, Eduard Kučera z Avastu, šéf dopravní společnosti Student Agency Radim Jančura, majitel výrobce zdravotnických lůžek Linet Zbyněk Frolík či ředitel Kofoly Jannis Samaras.

O titul EY Světový podnikatel roku se utká s národními vítězi z přibližně padesáti zemí světa. Od roku 2001, kdy se světový vítěz vyhlašuje, ještě nikdy nezvítězil podnikatel ze střední a východní Evropy. Vítězové posledních pěti ročníků jsou z Indie (2020), USA (2019), Brazílie (2018), Kanady (2017) a Austrálie (2016).

 

Právě se děje

Další zprávy