EU z černé listiny daňových rájů vyřadila Panamu a dalších sedm zemí

ČTK ČTK
23. 1. 2018 11:20
Osm zemí, které slíbily, že budou s unií v daňové oblasti výrazně lépe spolupracovat, bude ovšem EU dál pečlivě monitorovat.
Polepší se. (ilustrační foto)
Polepší se. (ilustrační foto) | Foto: Reuters, Thinkstock, Aktuálně.cz

Brusel - Evropská unie dnes ze svého teprve několik týdnů starého černého seznamu daňových rájů odstranila osm zemí, kromě jiného třeba Panamu. Návrh Evropské komise potvrdili ministři financí bloku.

Osm zemí, které slíbily, že budou s unií v daňové oblasti výrazně lépe spolupracovat, bude ovšem EU dál pečlivě monitorovat.

Přesunu na "šedou listinu" zemí, jejichž chování hodlá unie úzce sledovat, se dnes dočkaly kromě Panamy také Barbados, Grenada, Jižní Korea, Macao, Mongolsko, Tunisko a Spojené arabské emiráty.

Na seznamu, který loni za složitých debat uvnitř EU vznikal řadu měsíců, tak dál zůstává jen devět zemí. Jsou jimi Americká Samoa, Bahrajn, Guam, Marshallovy ostrovy, Namibie, Palau, Svatá Lucie, Samoa a Trinidad a Tobago.

Evropský komisař pro hospodářské a finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici při příchodu na dnešní jednání novinářům řekl, že vyzve ministry financí členů EU, aby zveřejnili, k čemu přesně se v daňové oblasti oněch osm nyní vyškrtnutých států zavázalo.

"Média, nevládní organizace i občané musejí mít možnost tyto závazky kontrolovat. Musíme daňové ráje skutečně potírat," podotkl Moscovici. Na šedé listině důkladně sledovaných států je nyní přes pět desítek zemí. Jejich skutečná spolupráce bude podle komisaře na konci roku porovnána s tím, co EU a jejím členům nyní slíbily. Výsledkem bude buď jejich úplné vyřazení z celého procesu, nebo zpětný přesun na černou listinu.

Podle komisaře se unie také musí zamyslet nad sankcemi. "Ty státy, které jsou na černé listině, musejí čelit sankcím," uvedl. EU ze své strany může například rozhodnout o tom, že blok a jeho finanční instituce nebudou v zemích uvedených v seznamu provádět žádné finanční operace. Další sankce mohou za sebe přijmout také členské státy.

 

Právě se děje

Další zprávy