Evropská komise: Česká ekonomika roste, ale problémem jsou výdaje na penze, cena bytů i byrokracie

ČTK ČTK
7. 3. 2018 14:25
Zprávu o situaci českého hospodářství publikovala Evropská komise společně s podobnými materiály o dalších členských zemích.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Brusel - České hospodářství roste a země má dobrou pozici k řešení svých zbývajících strukturálních problémů, uvádí v dnes zveřejněné analýze stavu české ekonomiky Evropská komise.

Dlouhodobě je ale podle ní výzvou fiskální udržitelnost při rostoucích výdajích na penze a zdravotní péči, které souvisí se stárnutím populace.

Analýza ovšem upozorňuje také - přes lepší výběr daní - na rostoucí složitost daňového systému a jeho časté změny. Zmíněna je také vysoká míra administrativní a regulační zátěže, nižší objem investic a vzrůstající nedostatek pracovní síly.

Zprávu o situaci českého hospodářství dnes komise publikovala společně s podobnými materiály o 27 členských zemích s výjimkou Řecka, které je stále v záchranném programu.

Evropská komise v textu o ČR také upozornila na rychle rostoucí ceny bydlení, zvlášť v Praze. Ty podle dokumentu od roku 2013 rostou rychleji než nominální příjmy, jde o jeden z nejrychleji rostoucích trhů v EU. K růstu cen přispívá omezená nabídka způsobená vysokou mírou regulační zátěže. Vysoká míra regulační a administrativní zátěže se podle materiálu také odráží na nižší míře investic v zemi.

Analýza upozorňuje i na to, že přes vysokou poptávku po zaměstnancích jsou na českém pracovním trhu stále některé skupiny zastoupeny jen málo, třeba sociálně slabí či lidé s postižením. Zůstávají dál vysoké rozdíly v platech mezi muži a ženami.

Materiál uvádí, že v ČR je z EU obecně jeden z nejmenších počtů lidí ohrožených chudobou. Přesto některé lokality v zemi čelí rostoucímu počtu sociálně vyloučených osob především kvůli zadluženosti a nemožnosti sehnat bydlení.

Zpráva také upozorňuje na přetrvávající nízkou atraktivitu učitelského povolání přes růst platů. Podle komise je třeba také prosadit do praxe opatření související s inkluzí ve vzdělávání, především ta umožňující zapojení romských dětí.

Materiál připomíná, že české hospodářství roste, letos i příští rok by to mělo být o tři procenta hrubého domácího produktu. Inflace se dostala nad dvě procenta, kde jí chtěla udržet Česká národní banka, měla by se však okolo této hodnoty stabilizovat.

 

Právě se děje

Další zprávy