Zmírněte EET, vyzývají senátoři. Výjimka by se týkala podnikatelů s ročním obratem do 750 tisíc

Martin Ťopek Martin Ťopek
7. 12. 2017 12:11
Senátoři se zabývali peticí za zrušení elektronické evidence tržeb. Podepsalo ji před dvacet tisíc lidí a vyzývala senátory ke zrušení povinnosti odesílat všechny vydané účtenky na servery ministerstva financí elektronickou cestou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Tůma, Storyous

Praha - Dvacet tisíc podpisů na petici proti elektronické evidenci tržeb přimělo členy horní komory parlamentu, aby se vážně zabývali změnami nebo rovnou ukončením zákona o EET. Po více jak dvouhodinové debatě, kde zněly názory, proč by bylo dobré provést změny v povinném odesílání účtenek přes internet, většina senátorů nakonec zvedla ruku pro změnu.

V té senátoři navrhují vládě osvobození od EET podnikatelů s ročním obratem do 750 tisíc korun. Usnesení však není nijak závazné, jde jen o doporučení. 

Senátoři si přitom sami tříštili síly tím, že navrhovali různé hranice, od jakého obratu by EET měla pro podnikatele platit. Ve hře bylo úplné zrušení EET, případně osvobození jen podnikatelů s různými hranicemi ročního obratu. 

"Navrhuji hlasovat od nejodvážnějších návrhů k těm plachým," řekl před hlasováním navrhovatel Jiří Oberfalzer. První tak přišlo na řadu doporučit vládě úplné zrušení zákona. Pro něj však zvedlo ruku jen deset senátorů z 28 potřebných hlasů.

Podobně dopadl i návrh odpustit EET podnikatelům s roční hranicí obratu jeden milion korun. Pro bylo jen 19 senátorů, verzi s 750 tisíci ročního obratu už ale podpořilo 30 hlasů a návrh prošel. Hlasovalo se i o zrušení 3. a 4. vlny EET senátora Iva Valenty, ale tento návrh byl zamítnut. 

U debaty byli přítomni i náměstkyně ministra financí Alena Schillerová a ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. Ti elektronickou evidenci tržeb hájili a snažili se přesvědčit senátory, že žádné změny nejsou potřeba. "Šlo o změnu pro zákazníka téměř nepostřehnutelnou, o tom se můžeme přesvědčit každý den všichni," uvedla Schillerová s tím, že systém funguje "jako švýcarské hodinky". 

Mezi kritiky zákona vynikal tradiční odpůrce EET, předseda Asociace podnikatelů a manažerů Václav Bábek. "Lži úředníků, manipulace veřejnosti, zavedení udavačského webu, udavačská loterie za peníze daňových poplatníků," popsal daňovou povinnost odesílat účtenky Bábek.

Podle něj je EET medvědí služba státu malým živnostníkům, z nichž dokázala tisíce zlikvidovat. "EET je nutné zničit, nic nepřinesla a rozvrátila společnost," řekl senátorům Bábek. 

"Systém EET nám neustále sám dokazuje, jak je nedomyšlený a jak je zbytečný. Je třeba tento zákon sprovodit ze světa," přizvukoval mu senátor Ivo Valenta.

Senátor za ODS Miloš Vystrčil poukázal na paušalizování, které EET způsobila. Uvedl to na příkladu povinných školek, které vznikly kvůli tomu, že někteří rodiče nepřipravili své děti na základní školu. "EET není ničím jiným, než dalším krokem k tomuto vývoji společnosti," uzavřel senátor.

Iniciátor petice, majitel Bezejmenné čajovny v Šáhlavicích na Plzeňsku Ivo Hucl, uvedl, že mezi 20 tisíci podpisy je 14 podpisů senátorů, 24 starostů, živnostníků, ale i řemeslníků, hospodských nebo daňových poradců. Petici obdržel Senát loni v prosinci.

 

Právě se děje

Další zprávy