V Plzni se dohodlo ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD, primátor bude Baxa z ODS

ČTK ČTK
15. 10. 2018 22:33
Koalice bude mít 33 ze 47 křesel v zastupitelstvu. V opozici skončí KSČM, Piráti a KDU-ČSL - Pravá volba pro Plzeň.
Martin Baxa a Petr Fiala.
Martin Baxa a Petr Fiala. | Foto: Facebook: Regionální sdružení ODS Plzeňského kraje

Plzeň - V Plzni se dnes v noci po mnohahodinovém jednání dohodly na vytvoření koalice vítězné hnutí ANO s druhou ODS, doplní je ještě TOP 09 a ČSSD. Post primátora připadne Martinu Baxovi z ODS, řekl dnes ČTK lídr vítězné ANO Roman Zarzycký a Baxa. Koalice bude mít 33 ze 47 křesel v zastupitelstvu. V opozici skončí KSČM, Piráti a KDU-ČSL - Pravá volba pro Plzeň.

ANO volilo 22,2 procenta lidí, ODS 22,11 procenta, což oběma vyneslo 13 mandátů. Baxa ale získal ve městě nejvíc preferenčních hlasů. Obě strany dnes společně jednaly podruhé. Obě šly na jednání s tím, že chtějí post primátora pro sebe. ANO nakonec z požadavku ustoupilo. Mělo by mít v devítičlenné radě čtyři lidi, Zarzycký by měl být prvním primátorovým náměstkem. ODS bude mít v radě tři místa, TOP 09 a ČSD po jednom, řekl Zarzycký.

Strany budoucí koalice by měly v nejbližších dnech podepsat memorandum o spolupráci, zhruba za týden až deset dnů pak koaliční smlouvu.

Rovněž minulé komunální volby v Plzni vyhrála ANO těsně následovaná ODS. Třetí skončila už s odstupem ČSSD, všechny tři strany ale měly po deseti mandátech. Na koalici se nakonec dohodla ODS, ČSSD, lidovci a Občané patrioti. ANO skončilo v opozici.

 

Právě se děje

Další zprávy