Strom na Staroměstském náměstí se rozsvítil, letos bez doprovodných akcí

ČTK ČTK
27. 11. 2020 22:55
Pražský magistrát nechal rozsvítit vánoční strom na Staroměstském náměstí. Původně se měly ozdoby na smrku natrvalo rozzářit až o víkendu, při páteční zkoušce se však vedení města rozhodlo je již nezhasínat. Tradiční velká akce se kvůli koronaviru nekonala.
Vánoční strom na Staroměstském náměstí v Praze.
Vánoční strom na Staroměstském náměstí v Praze. | Foto: ČTK

Záznam rozsvěcení budou moci lidé od neděle zhlédnout na sociálních sítích magistrátu. Strom bude na náměstí stát do Tří králů.

Na pátek byla naplánována generální zkouška a definitivně se strom měl rozsvítit v noci na neděli. Jak však sdělil radní Jan Chabr (TOP 09), zástupci vedení města se nakonec při zkoušce spontánně rozhodli, že již nebudou kazit vánoční atmosféru a světla nechají zapnutá.

Podobu nasvícení magistrát zvolil na základě ankety na sociálních sítích, ozdoby v národních barvách mají připomenout i letošní 100. výročí vzniku státních symbolů. Smrk o výšce 17,5 metru zdobí šest kilometrů světelných řetězů, několik set vánočních koulí v modré, bílé a červené barvě a čtyřicet světelných hvězd. Na vrcholu je třímetrová špice.

Strom pracovnici městské firmy Technologie hlavního města Prahy zdobili od úterý ráno do pátku, v noci na úterý byl přivezen ze středočeského Kamenného Přívozu. Město ho za 10 000 korun získalo od majitele tamní chaty, pokácen byl v neděli.

Po odstrojení na začátku ledna magistrát větve stejně jako v minulých letech věnuje trojské zoo pro zvířata. Dřevo pak využijí žáci oboru truhlář střední školy na Jarově, kteří z něj vyrobí nábytek do některého z pražských sociálních zařízení.

Druhý menší strom ještě vedení města nechá umístit na Mariánském náměstí před budovu magistrátu. V neděli se do oslav prvního adventního víkendu zapojí také dopravní podnik, který v 16:45 z vozovny ve Střešovicích vypraví tři speciálně nazdobené vánoční tramvaje - jeden model Škoda 15T, historickou T3 a také tzv. mazací tramvaj. S vánočními světly vyjede také retrobus Karosa Citelis. Rozsvícení i následnou jízdu Prahou bude dopravní podnik přenášet on-line. Na světly a vánočními polepy vyzdobená vozidla pak bude možné až do Tří králů narazit i v běžném provozu.

Oslavy Vánoc jinak budou letos s ohledem na epidemii koronaviru v metropoli omezené. Kromě zrušení slavnostního rozsvěcení stromku a dalšího programu letos magistrát neplánuje ani vánoční trhy, které se tradičně konají na Staroměstském a Václavském náměstí a náměstí Republiky. Pokud by to situace umožnila, Praha podle vyjádření magistrátu zajistí alespoň umístění několika stánků s občerstvením. Menší trhy v městských částech se zřejmě v nějaké podobě konat budou.

 

Právě se děje

Další zprávy