Většina členů ANO preferuje spolupráci s ČSSD a komunisty. Třetina by souhlasila s podporou SPD

ČTK ČTK
6. 3. 2018 20:12
Jednobarevná vláda ANO s podporou KSČM a SPD by se zamlouvala 34 procentům dotázaných členů ANO.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Většina členů hnutí ANO preferuje nějakou z možných forem vládní spolupráce s ČSSD a komunisty. Zhruba třetina z nich by pak souhlasila s menšinovou vládou podporovanou KSČM a SPD. Vyplývá to z vnitrostranického průzkumu, jehož výsledky zveřejnily Novinky.cz a Česká televize. Zúčastnila se ho přibližně polovina ze zhruba 2800 členů hnutí, volit mohli i více variant.

Koalice ANO a ČSSD, kterou by podporovala KSČM, se líbí 38 procentům členů ANO. O dva procentní body nižší podporu má menšinová vláda ANO s podporou sociální demokracie a komunistů. Jednobarevná vláda ANO s podporou KSČM a SPD by se zamlouvala 34 procentům dotázaných členů ANO.

Průzkum zjišťoval i názor na to, zda by nemělo hnutí na premiérský post nominovat někoho jiného než předsedu ANO Andreje Babiše, který je trestně stíhaný v kauze Čapí hnízdo. "Přes devadesát procent našich členů říká, že vláda bez Andreje Babiše ne," řekl ČT místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Zhruba 60 procent členské základny ANO odmítá možnost, aby se v případném obecném referendu mohlo hlasovalo o otázkách týkajících se mezinárodních smluv, tedy například o členství ČR v Evropské unii.

Vyjednávání ANO o podpoře při druhém pokusu o sestavení kabinetu se v úterý zkomplikovalo. Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že rozhodnutí komunistů je nyní na vážkách. Reagoval tak na rezignaci Zdeňka Ondráčka (KSČM) z čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Pro jeho odvolání se o víkendu vyslovil Babiš. Podle Filipa zvažovanou toleranci kabinetu ze strany KSČM nemusí ohrozit neshody na programu, ale spíš důvěryhodnost partnera.

Faltýnek si ale nemyslí, že by Ondráčkovo odstoupení mohlo vyjednávání ovlivnit. Debata o programových požadavcích KSČM je podle něj téměř ukončena.

 

Právě se děje

Další zprávy