Policie ukončila vyšetřování dotací pro Čapí hnízdo, Babiše juniora bude řešit zvlášť

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 26. 3. 2019 18:53
Policie ukončila vyšetřování případu dotací pro farmu Čapí hnízdo, v němž čelí stíhání i premiér Andrej Babiš (ANO) a někteří členové jeho rodiny. Jeho syn Andrej bude nadále stíhán samostatně, jeho se ukončení vyšetřování netýká, pouze zbylých šesti obviněných včetně premiéra. Obvinění si nyní mohou prostudovat spis a navrhnout doplnění vyšetřování.
Čapí hnízdo.
Čapí hnízdo. | Foto: Ludvík Hradilek

"Policejní orgán a státní zástupce už nebudou dohledávat další důkazní prostředky," vysvětlil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala současnou fázi řízení.

Následovat mohou tři různé situace: buď obvinění vůbec nenavrhnou doplnění vyšetřování, nebo státní zástupce jejich návrhy zamítne jako nadbytečné či nepřípustné, nebo je připustí a vyšetřování doplní.

"Poté policejní orgán uzavře spisový materiál a předá ho státnímu zástupci s konečným návrhem. Státní zástupce si spis detailně nastuduje a bude se zabývat otázkou, zda podá obžalobu, nebo zda bude na místě vyřešit věc jinak," popsal mluvčí.

Pražská vrchní zástupkyně Lenka Bradáčová deníku Aktuálně.cz řekla, že je se situací seznámena. "Z pozice dohledového orgánu bereme informaci na vědomí. Je na dozorovém státním zástupci (Jaroslav Šaroch z městského státního zastupitelství, pozn. red.), aby rozhodl o dalším procesním postupu," uvedla Bradáčová, která v minulosti kritizovala průtahy ve vyšetřování.

Ukončení vyšetřování se týká šesti obviněných. Sedmý, premiérův syn Andrej Babiš mladší, bude nadále stíhán samostatně. "Část věci týkající se jednoho z obviněných byla vyloučena k vlastnímu řízení. To, u kterého obviněného byly problémy s úkony, je obecně známá informace," řekl Cimbala. Babiš junior nyní žije ve Švýcarsku a české policii se nedařilo uskutečnit jeho výslech.

"Je správně, že se kauza Andreje Babiše dostane před nezávislý soud. Ten jediný může rozhodnout a potvrdit nebo vyvrátit vážná obvinění. A doufejme, že k verdiktu dospěje dřív než třeba v kauze Davida Ratha," reagoval na posun policie předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Čachry s Čapím hnízdem

Policie řeší údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Babiš, který je od října 2017 obviněný z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do předloňského února, následně jej vložil do svěřenských fondů. V roce 2016 řekl ve sněmovně, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Právě dvě Babišovy děti, jeho manželka Monika a švagr Martin Herodes patří k dalším obviněným.

Andrej Babiš mladší loni v listopadu sdělil novinářům, že spolupracovníci jeho otce ho kvůli vyšetřování kauzy Čapího hnízda drželi na Krymu. Premiér Babiš reagoval tak, že jeho syn trpí schizofrenií. Opozice pak ve Sněmovně vyvolala hlasování o nedůvěře, které Babišova vláda ustála.

Kdyby byl Andrej Babiš obžalován, tak by podle kodexu svého hnutí ANO měl odejít z hnutí a vzdát se poslaneckého mandátu.

V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Státní zástupce však následně vyhověl jeho stížnosti a obvinění zrušil.

Babišovo stíhání bude velmi pravděpodobně zastaveno, něco o tom vím, tvrdí Válková

Vím některé skutečnosti, které jsem se dozvěděla v souvislosti s výkonem své profese právničky, říká poslankyně ANO Helena Válková. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy