Lidovci podávají trestní oznámení na Okamuru. Ignoruje fakta a manipuluje lidi, tvrdí europoslanci

Barbora Němcová Barbora Němcová
Aktualizováno 14. 9. 2017 13:19
Trestní oznámení na předsedu SPD Tomia Okamuru podali tři europoslanci z řad KDU-ČSL. Okamura tvrdí, že europoslanci hlasovali pro uvalení sankcí na Českou republiku za to, že se rozhodla nepřijímat uprchlíky. To ale europoslanci popírají a argumentují i tím, že v jejich kompetenci udělování sankcí vůbec není.
Tomio Okamura.
Tomio Okamura. | Foto: Matej Slávik

Praha - Lidovečtí europoslanci Pavel Svoboda, Michaela Šojdrová a Tomáš Zdechovský podali trestní oznámení na předsedu SPD Tomia Okamuru.

Důvodem je, že Okamura podle nich ve své kampani šíří lživý seznam 12 europoslanců, kteří údajně hlasovali pro uvalení sankcí na Českou republiku za to, že se rozhodla nepřijímat uprchlíky. Všichni tři poslanci ale hlasovali proti rezoluci, která se navíc vůbec netýkala uvalení sankcí.

"Okamura odkazuje na hlasování z 18. 5. 2017, kdy jsme měli odhlasovat sankce pro Českou republiku. V ten den se ale hlasovalo jen o tom, zda má komise dle jednoho ze svých hlavních úkolů spustit Řízení o nesplnění povinnosti, protože k přijetí uprchlíků nás zavázalo rozhodnutí Rady ministrů," vysvětluje předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda.

Svoboda zároveň upozorňuje na to, že v kompetenci europoslanců udělování sankcí není. "Výklad je tedy zcela lživý," upozorňuje.

Lidovci podávají na Okamuru trestní oznámení za poškozování dobrého jména a pomluvu. "Tomio Okamura naprosto znevažuje naši dobrou práci, ignoruje fakta a lhaním úmyslně manipuluje lidi, aby ho znovu zvolili," upozorňuje Zdechovský.

Podle Okamury se ze strany lidovců jedná o zoufalý čin. "Toto trestní oznámení je čiré zoufalství nad činy, které tito europoslanci svým hlasováním provedli a které budou mít pro Českou republiku katastrofální důsledky," napsal Okamura redakci. "Bohužel lež se stala pro ně denním chlebem," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy