Lidé nejvíce věří Babišovi a Klausovi mladšímu, největší nedůvěru vzbuzuje Okamura

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 2. 2020 17:04
Z představitelů stran zastoupených v Poslanecké sněmovně věří Češi nejvíce premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a šéfovi hnutí Trikolóra Václavu Klausovi mladšímu, třetí je vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. Naopak největší nedůvěru mají lidé k šéfovi SPD Tomiu Okamurovi. Vyplývá to z průzkumu CVVM.
Premiér Andrej Babiš.
Premiér Andrej Babiš. | Foto: Economia

Do průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění bylo zařazeno 20 předsedů a prvních místopředsedů stran zastoupených ve sněmovně. Největší podíl důvěry měl u dotázaných Babiš se 40 procenty, Klausovi věří 39 procent respondentů a Hamáčkovi 33 procent.

Podle průzkumu však u všech politiků zařazených do dotazování převažují lidé, kteří jim nevěří. Největší podíl nedůvěry zaznamenal lídr hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura, kterému nevěří 64 procent lidí, což je o čtyři procentní body více než v září. Následuje šéf komunistů Vojtěch Filip (57 procent), lídr Pirátů Ivan Bartoš (55 procent) a Babiš (54 procent).

Ze sledovaných předáků parlamentních stran si nejvýrazněji polepšil nyní už bývalý šéf KDU-ČSL Marek Výborný, jehož důvěra vzrostla oproti září o 11 procentních bodů. Výborného, který z rodinných důvodů rezignoval na funkci předsedy, v čele lidovců vystřídal v lednu Marian Jurečka. Průzkum se uskutečnil až poté, co se proměnilo i vedení ODS - na pozici prvního místopředsedy vystřídal Alexandru Udženiju Zbyněk Stanjura.

Průzkum se uskutečnil od 11. do 22. ledna, zúčastnilo se ho 1052 respondentů starších 15 let.

Foto: CVVM
 

Právě se děje

Další zprávy