Králová o soudcovský talár nepřijde. Kárný senát jí pouze na jeden rok snížil plat o 15 procent

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 3. 2018 19:47
Kárný senát snížil soudkyni Heleně Králové plat o 15 procent na jeden rok. Chybovala v kauze Vojenského zpravodajství. Návrhu na odvolaní soud nevyhověl.
Helena Králová
Helena Králová | Foto: ČTK

Praha - - Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes soudkyni Heleně Králové kvůli pochybení pouze snížil plat, ale neodvolal ji z funkce. Ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, který odvolání Králové navrhl, mírnější verdikt zaskočil. V reakci napsal, že o nárocích pro funkci soudce má rozdílnou představu. Králová podle NSS chybovala v kauze zneužití vojenské rozvědky, podle ministra i v dalších čtyřech případech.

NSS snížil Králové, která působí u Obvodního soudu pro Prahu 1, plat o 15 procent na jeden rok. V kauze Vojenského zpravodajství totiž vyhodnotila "v extrémním rozporu s rozumným myšlením" výpověď bývalého premiéra Petra Nečase, uvedl soud.

V případu figurovala někdejší šéfka kabinetu premiéra Nečase a nyní jeho manželka Jana Nečasová (dřív Nagyová). Králová všechny obžalované včetně Nečasové opakovaně osvobodila. Městský soud v Praze pak nechal případ přidělit jiné soudkyni, která je uznala vinnými.

Pelikán loni Králové vytkl, že v pěti trestních řízeních nerespektovala právní názory nadřízených soudů. Mezi kauzami byl kromě případu vojenské rozvědky třeba soud s bývalými manažery Čepra. Podle NSS však soudkyně chybovala jen v kauze Vojenského zpravodajství a v dalších čtyřech případech její postup nepřesáhl meze kárného provinění.

"Jsem tím zaskočen a nerozumím tomu. Máme zřejmě dosti rozdílné představy o nárocích pro funkci soudce," reagoval na verdikt ministr.

Královou již dříve Pelikán dočasně zprostil funkce. Podle mluvčí ministerstva Terezy Schejbalové zatím soudkyně dále zůstává mimo službu a pobírá polovinu platu. Na Královou totiž míří i další kárná žaloba, kterou Nejvyšší správní soud doposud neprojednal a kterou podal předseda pražského městského soudu Libor Vávra. Loni Vávra vyčetl Králové změny názorů na zákonnost odposlechů v kauze "trafik" pro poslance ODS.

Králová s novináři nehovořila. "Rozhodnutí respektujeme," řekl její právník Jiří Teryngel. Obhájci Králové před kárným senátem uznali, že některá svá rozhodnutí mohla soudkyně lépe odůvodnit. Jinak ale kárné řízení vnímali jako tlak na "neposlušnou" soudkyni.

NSS také začal projednávat kárnou žalobu na soudkyni blanenského soudu Danu Sedlákovou. Žalobě čelí kvůli údajným průtahům a pochybením v 15 skutcích. Z toho v šesti případech podle předsedkyně blanenského soudu Michaely Zummerové Sedláková změnila či zcela otočila vyhlášení rozsudku oproti následně písemně vyhotovenému. Zummerová proto navrhuje odvolání Sedlákové z funkce. Pelikán Sedlákovou v únoru dočasně funkce zprostil. Žalovaná soudkyně přiznala chybu pouze v jednom skutku.

Sedláková čelila kárné žalobě kvůli průtahům již dříve. V roce 2007 jí kárný senát Vrchního soudu v Olomouci snížil za průtahy v téměř pěti desítkách případů plat na tři měsíce o desetinu.

 

Právě se děje

Další zprávy