Kobra navrhla obžalovat 18 lidí z miliardového krácení daní, hrozí jim až 10 let za mřížemi

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 1. 2018 10:58
Podle policie obvinění nakupovali pohonné hmoty v Rakousku a v Německu, z obchodů ale neodváděli DPH.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Policie ČR

Praha - Policejní tým Daňová Kobra navrhl obžalovat 18 lidí z krácení daní v souvislosti s obchodováním s naftou a benzinem. Podle vyšetřovatelů způsobili škodu zhruba 1,4 miliardy korun.

Za krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí obviněným až deset let vězení. Na webu to uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Podle policie obvinění od poloviny června 2010 do začátku května 2011 nakupovali pohonné hmoty v Rakousku a v Německu, z obchodů ale neodváděli DPH. K dovozu byly postupně využity tři české obchodní korporace. "Výnos z daňové trestné činnosti pak měl být sofistikovaným způsobem vyváděn předstíranými právními vztahy s dalšími firmami - 16 českých, jedna slovenská a jedna obchodní společnost registrovaná v USA," uvedl mluvčí.

Ze zahraničí bylo podle vyšetřovatelů nezdaněně pořízeno asi 276 milionů litrů nafty a benzinu. "V přepočtu na automobilové cisterny o objemu 30 tisíc litrů se jedná o 9187 cisteren za necelých 11 měsíců, tedy více než 800 cisteren měsíčně," upozornil Ibehej.

Tři z obviněných jsou podle mluvčího cizinci. O případném podání obžaloby nyní rozhodně pražské vrchní státní zastupitelství. "Spisový materiál se skládá z více jak 11 tisíc stran základního spisu a téměř 31 tisíc stran příloh," dodal Ibehej.

 

Právě se děje

Další zprávy