"Guru Jára" a jeho spolupracovnice dostali sedm a půl roku vězení za znásilnění čtyř studentek

ČTK ČTK
26. 1. 2018 14:32
Jaroslav Dobeš, který je ve své komunitě známý jako "guru Jára", podle obžaloby ženy a dívky na různých seminářích takzvaně "odháčkovával". Podle spisu seminářem prošlo asi 350 žen.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Zlín - Krajský soud ve Zlíně v pátek uložil zakladateli esoterické školy Poetrie, šestačtyřicetiletému Jaroslavu Dobešovi, 7,5 roku vězení. Jeho blízká spolupracovnice, třiačtyřicetiletá Barbora Plášková, dostala shodný trest. Soud dvojici shledal vinnou ze znásilňování studentek školy, a to ve čtyřech případech. Oběma hrozilo pět až 12 let vězení. Stíháni jsou jako uprchlí. Jejich obhájci žádali zproštění obžaloby. Státní zástupkyně požadovala pro obžalované trest při horní hranici sazby.

Dobeš, který je ve své komunitě známý jako "guru Jára", podle obžaloby ženy a dívky na různých seminářích takzvaně "odháčkovával". Tvrdil, že všemožné problémy žen jsou způsobeny háčky, které v nich zanechali dřívější sexuální partneři a které jim znemožňovaly žít plnohodnotný život. Dobeš tyto takzvané háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval.

Klientky školy však o této metodě s delším časovým předstihem nic nevěděly, většinou jim byla nabídnuta na konci i vícedenních seminářů, aniž věděly, jak metoda probíhá. Některé se bránily, většina z nich však po úvodním dechovém cvičení nebyla schopná ovládat své tělo a reagovat.

Lektorky školy v čele s Pláškovou dívky většinou stimulovaly na pohlavních orgánech a řídily dechové cvičení, poté se nečekaně objevil Dobeš a zpravidla vykonal na ženách krátkou soulož.

Podle obžaloby se případy děly v letech 2004 až 2007. U některých poškozených se projevila posttraumatická stresová porucha. Semináře se konaly na několika místech včetně domu ve Zlíně nebo statku v obci na Olomoucku. "Odháčkováním" podle spisu prošlo asi 350 žen. Řada z nich se mu podrobila dobrovolně, jiné však nikoliv.

Dobeš byl podle svědkyň ve své komunitě ctěn a obdivován. Jen on byl prý schopen provést údajné "odháčkování". Hodně cestoval, v Česku se objevoval občas. V zahraničí je stejně jako Plášková i nyní. U soudu je zastupovali obhájci, podle nichž ženy věděly, co je čeká, a nešlo tak o trestný čin. Škola nabízela semináře jógy, tantry, astrologie či práce s energií.

Zlínský krajský soud potrestal Dobeše za znásilňování studentek školy už v roce 2014 deseti lety vězení. Plášková dostala 9,5 roku. Vrchní soud v Olomouci však rozsudek zrušil a projednávání případu vrátil do Zlína. V úterý a dnes před soudem vypovídaly některé poškozené, svědci a znalci.

V květnu 2015 byli Dobeš s Pláškovou zadrženi na Filipínách, kde jsou nyní v imigračním detenčním zařízení. Filipínské úřady sice oběma zamítly žádost o udělení náboženského azylu, Dobeš s Pláškovou se však proti jejich rozhodnutí odvolali. Rozhodnutí zatím nepadlo.

 

Právě se děje

Další zprávy