Chovanec doporučí sociálním demokratům, aby hlasovali pro odvolání Okamury z vedení sněmovny

ČTK ČTK
11. 2. 2018 14:11
Dočasný šéf sociálních demokratů Milan Chovanec chce, aby šéf hnutí SPD Tomio Okamura skončil ve vedení sněmovny. Důvodem jsou sporné Okamurovy výroky o koncentračním táboře v Letech.
Milan Chovanec.
Milan Chovanec. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec podpoří v případném hlasování odvolání předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce Chovanec řekl, že stejné hlasování doporučí i celému klubu ČSSD, byť bez hlasů ANO bude iniciativa jen plácnutím do vody.

Odvolání Tomia Okamury  navrhuje KDU-ČSL kvůli jeho výrokům o protektorátním koncentračním táboře v Letech u Písku. Šéf SPD totiž v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat.

Vyjádření kritizovala pražská židovská obec i Muzeum romské kultury, které v něm spatřují popírání holocaustu.

Chovanec v neděli prohlásil, že Okamurovy výroky jsou za hranou, možná i za pěti hranami. Lidovce nicméně kritizuje za snahu získat politické body, když záměr oznámili v médiích místo toho, aby ho napřed probrali s dalšími politickými stranami.

"Bude-li se hlasovat pro odvolání (Okamury), já budu hlasovat pro a budu to doporučovat i na klubu," uvedl Chovanec.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ve středu řekl, že Okamura se omluvil, což považuje za dostatečné. Chovanec připomněl Babišova slova i podobné vyjádření Heleny Válkové (ANO). "Tady bude zásadní postoj hnutí ANO, bez jejich hlasů totiž bude iniciativa lidovců pouze plácnutím do vody, dodal Chovanec.

SPD narčení z extremismu odmítá

Odvolat místopředsedu sněmovny lze na písemný návrh alespoň dvou pětin všech poslanců. Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek v pořadu Partie televize Prima řekl, že vidí šanci na to, že nalezne potřebných 80 podpisů. Podporu lze podle něj očekávat od ODS, Starostů a nezávislých či TOP 09, mluvili o ní i Piráti a část ČSSD. Šéf klubu KSČM Pavel Kováčik řekl, že nebude dalším poslancům své strany cokoliv doporučovat, připojit se k iniciativě mohou, ale nemusí.

Předseda poslaneckého bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD) v debatě České televize opakovaně odmítl označování své strany za extremistickou.

"V okamžiku, kdy chcete říkat pravdu, tak se dostanete do nějaké zprávy," řekl na dotaz na to, že je hnutí zmíněno ve zprávě ministerstva vnitra o extremismu za poslední čtvrtletí loňského roku.

 

Právě se děje

Další zprávy