Čas vypršel. Do boje o Hrad se přihlásilo 18 lidí, někteří nesplní podmínky

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 11. 2017 17:36
Podávání prezidentských kandidatur bylo v 16 hodin ukončeno. Přihlášku přineslo 18 kandidátů.
Michal Horáček odevzdává na ministerstvu vnitra archy s podpisy občanů.
Michal Horáček odevzdává na ministerstvu vnitra archy s podpisy občanů. | Foto: Radek Bartoníček

Praha - Kandidaturu na ministerstvo vnitra podalo podle dosavadních údajů 18 uchazečů o účast v prezidentských volbách. Úřad nevylučuje, že ještě někdo další podal přihlášku na podatelnu. Přesné číslo bude známo ve středu ráno. V tiskové zprávě to sdělil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Část z uchazečů podle dostupných informací nesplňuje zákonné požadavky. Nominační lhůta skončila v úterý v 16:00. Jména vnitro zveřejní až 24. listopadu, kdy rozhodne o registraci kandidátů nebo jejich odmítnutí. Mezi poslední přihlášené patřil bývalý premiér Mirek Topolánek.

Tři uchazeči mají podporu senátorů, čtyři poslanců a pět odevzdalo přihlášku s podporou občanských podpisů, dva z těchto pěti ale zjevně podle vnitra nesplnili zákonný požadavek. Šest přihlášek do voleb nedoplňují nezbytné podpisy politiků ani občanů.

Před pěti lety podalo přihlášky do první přímé prezidentské volby 20 kandidátů. Do boje o Hrad bylo nakonec zaregistrováno devět uchazečů, žádný z nich podle dostupných informací o křeslo hlavy státu s výjimkou prezidenta Miloše Zemana neusiluje. Svého kandidáta oproti předchozí volbě nepostavila žádná z velkých politických stran. Volby se budou konat 12. a 13. ledna, druhé kolo o 14 dnů později.

Mezi vyzyvatele Miloše Zemana patří bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a textař a podnikatel Michal Horáček. Všichni tři ke své nominaci připojili přes 50 tisíc podpisů

Podporu poslanců má bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig. Bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer, Marek Hilšer a Topolánek mají podporu senátorů. Poslaneckou nominaci ministerstvu vnitra oznámil i další kandidát, podle informací vnitra jde o 73letého muže, který má ale k dispozici jen jeden podpis poslance.

Zájem kandidovat ohlásily v minulých měsících více než dvě desítky uchazečů. K odevzdání kandidatury se přihlásila bývalá místostarostka Prahy 8 Terezie Holovská. Další z uchazečů Josef Toman v pondělí uvedl, že má k dispozici téměř 75 tisíc podpisů občanů a že kandidaturu poslal poštou. Svou prezidentskou kandidaturu v úterý krátce před vypršením lhůty k registraci odevzdali také Roman Hladík a Libor Hrančík, ani jeden z nich ale pravděpodobně zákonný limit podpisů nesplnil.

Další zájemci o post prezidenta oznámili, že kandidovat nebudou. Učinil tak Ivan Smetana. Bývalý šéf úřadu vlády Karel Štogl sdělil, že má k dispozici jen devět podpisů senátorů. Ve sběru podpisů neuspěl ani performer Milan Kohout. Sdělil, že nesehnal požadovaný počet poslaneckých podpisů.

 

Právě se děje

Další zprávy