"Když se dohodneme, bude to bez skandálu." Babiš na mě tlačí, abych odešel z funkce, říká šéf GIBS

Lukáš Prchal Lukáš Prchal
Aktualizováno 27. 2. 2018 15:48
Premiér v demisi Andrej Babiš chce, aby ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín ještě v únoru skončil ve funkci. "Když se dohodneme, tak to prý bude bez skandálu. Řekl, že by bylo nejlepší, abych skončil do konce února," řekl Aktuálně.cz Murín.
Michal Murín.
Michal Murín. | Foto: ČTK

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš chce, aby ke konci února skončil ve funkci Michal Murín, ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ta vyšetřuje trestné činy policistů. Murín informaci Aktuálně.cz potvrdil, vyjádření Babiše redakce shání.

"V únoru jsem byl dvakrát pozván na Úřad vlády, kde mě premiér vyzval k rezignaci," přiznal Aktuálně.cz Murín, podle nějž Babiš svůj požadavek odůvodnil ztrátou důvěry. "Mluvil o ztrátě důvěry a prý si to mám přečíst v tisku," popsal šéf GIBS.

Od premiéra údajně dostal na vybranou. "Když se dohodneme, tak to prý bude bez skandálu," odpověděl pak Murín na otázku, zda od Babiše dostal nějaké ultimátum. "Řekl, že by bylo nejlepší, abych skončil do konce února," dodal.

Kontrola z ministerstva financí

Murín také potvrdil informace Aktuálně.cz, že tento týden dorazila na inspekci kontrola. "Ano, v pondělí přišlo na GIBS devět kontrolorů z ministerstva financí," sdělil.

"GIBS těmto zástupcům resortu poskytuje veškerou potřebnou součinnost a vstřícnost. Kontrola je všeobecného charakteru a vzhledem ke značnému množství vyžádaných dokumentů a podkladů je jim poskytováno zázemí pro práci na plánovaných pět týdnů," komentovala později inspekce kontrolu v tiskové zprávě.

Policie stíhá Babiše, jeho nejbližšího spolupracovníka Jaroslava Faltýnka či členy premiérovy rodiny kvůli údajnému dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo. Případ vyšetřuje pražský detektiv Pavel Nevtípil, kterého Babiš opakovaně obvinil z toho, že je veden mafií, a své stíhání označuje za účelové.

Na otázku, zda po něm premiér žádal, aby GIBS vyšetřovala detektiva Pavla Nevtípila, Murín nechtěl odpovídat.

Babiš dosud na otázky Aktuálně.cz nereagoval, snahu odvolat Murína ale potvrdila poslankyně Helena Válková z ANO. "Dlouhodobě jsme s ním nebyli spokojeni. Dvakrát jsem kvůli tomu byla v minulém volebním období za premiérem Sobotkou a na problémy v GIBS jsem ho upozorňovala. Pokaždé to vyšlo do ztracena," řekla. "Já jsem do dneška nevěděl, kdo to je," řekl pak k Murínovi šéf poslaneckého klubu ANO Faltýnek. 

O plánované výměně v čele GIBS mluvil Babiš i se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem. "To nebyla konzultace, to bylo suché oznámení," řekl Filip s tím, že další personální změny mu Babiš nesdělil.

Premiér nemůže šéfa GIBS odvolat bezdůvodně

Ředitele GIBS jmenuje a odvolává premiér na návrh vlády a po projednání v bezpečnostním výboru sněmovny, jehož stanovisko ale není závazné.

Murínův předchůdce ve funkci Ivan Bílek upřesnil, že premiér by pro takový krok musel mít důvody. "Funkční období ředitele bezpečnostního sboru trvá pět let a může být jen dvakrát za sebou. Dotyčný může skončit na vlastní žádost nebo může být odvolán. Musí ale k tomu být zákonný důvod. Například odsouzení pro úmyslný trestný čin, nebo ztráta služební hodnosti, což je nejvyšší kázeňský trest. Rozhodně mezi ty důvody nepatří vyvolání skandálu," řekl Aktuálně.cz Bílek.

Murín vystřídal před dvěma lety ve funkci Ivana Bílka, který rezignoval koncem listopadu 2015. V minulosti se Murín jako policista věnoval především vyšetřování závažné trestné činnosti. "Jde o zkušeného policistu, který musí zajistit nestrannost, nezávislost a profesionalitu GIBS," uvedl v prosinci 2015 tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ten teď pro Aktuálně.cz Babišův záměr zkritizoval. "Jsem toho názoru, že premiér v demisi, jehož vláda vládne bez důvěry Poslanecké sněmovny, by neměl vyvíjet tlaky na personální změny ve státních institucích," napsal bývalý premiér Aktuálně.cz.

ODS: Je to vydírání

Babiše si kvůli jeho snaze odvolat Murína pozve bezpečnostní výbor sněmovny, řekl Aktuálně.cz jeho předseda Radek Koten (SPD). "Pan premiér je sice v demisi, ale pokud by to mělo nějakým zásadním způsobem ohrožovat bezpečnost státu, tak je to legitimní. A my si samozřejmě na bezpečnostním výboru vyslechneme stanovisko pana Babiše a zjistíme, co se vlastně děje a jaká je situace, protože v tomto případě si to rádi necháme vysvětlit," řekl Koten.

Babišův záměr odmítla i členka bezpečnostního výboru za ODS Jana Černochová. "Je to jen další důkaz v řadě o tom, že vláda hnutí ANO se chová jako tlupa nájezdníků, která obsazuje dobyté území. Skandální je zejména to, že tak činí, ačkoliv je v demisi a nemá důvěru Poslanecké sněmovny," napsala redakci Černochová.

"Samotný způsob, jakým Andrej Babiš takto činí, považuji za vydírání. Takto se s lidmi ve vedoucích pozicích bezpečnostních složek státu nejedná. Je zjevné, že panu premiérovi velmi záleží na mocenském ovládnutí kontrolních policejních struktur, právě teď a hodně rychle," dodala.

"Vím o tom, že existuje zhruba měsíc trvající tlak, aby do konce února rezignoval. Budu kvůli tomu ve čtvrtek interpelovat pana premiéra. Jsou to stále trvající čistky, které pan Babiš dělá. Bohužel tlak na jeho konec vidím v optice kauzy Čapí hnízdy, kdy pan Faltýnek několikrát řekl, že detektiva Nevtípila dostane do tepláků," reagoval předseda pirátů Ivan Bartoš.

Bývalý šéf bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD) upozornil na to, že před dvěma lety pro jmenování Murína do čela GIBS hlasovali i poslanci za hnutí ANO. "Jediný způsob, jak se takového člověka zbavit proti jeho vůli, je skandalizovat ho. Může však odstoupit sám z různých důvodů. Nebo se musí počkat, až mu vyprší funkční období. Což je v zákoně záměrně, aby se zamezilo politickým výměnám," sdělil Váňa.

Naopak nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na dotaz Aktuálně.cz práci GIBS kritizoval. "Ze strany GIBS docházelo k různým pochybením, která byla státním zastupitelstvím vytýkána a následně projednávána. Mohu pouze konstatovat, že některá pochybení měla dlouhodobější charakter," řekl bez dalších podrobností Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy