Hlavní obsah

Kometa bez opor vyhrála úvodní osmifinále LM, slaví i Třinec, Liberec prohrál

Praha
Aktualizováno

Hokejová Liga mistrů má v úterý na programu úvodní osmifinále. Svůj zápas už odehrál Liberec, jenž podlehl švédské Frölundě 2:3. Lépe dopadli Oceláři z Třince, kteří zvítězili na ledě švédského Malmö 2:1. Uspělo také mistrovské Brno, i když v jeho sestavě scházela řada opor. Na domácím ledě vyhrála Kometa nad švýcarským Zugem 4:3.

Foto: Vít Černý, ČTK

Útočník Frölundy Ponthus Westerholm před libereckým brankářem Romanem Willem během osmifinále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Liberečtí Tygři neprožívají radostné období v české nejvyšší soutěži, patří jim předposlední místo v tabulce. V evropském měření sil se švédskou Frölundou, která se dostala v posledních třech ročnících pokaždé do finále Ligy mistrů a dvakrát ji dokonce vyhrála, měla Kometa navrch pouze v první třetině. To vedla 1:0. V dalším průběhu ale Seveřané manko smazali a nakonec se v poslední dvacetiminutovce za stavu 2:2 dočkali i vítězné trefy z hole Dahlina.

"Dát dva góly doma je prostě málo. Koncovka nás trápí od začátku sezóny, všichni jsme si toho vědomi. Musíme se ještě více tlačit do brány, být důraznější a agresivnější a snažit se to urvat. Věřím, že se vše brzy zlomí," řekl po utkání novinářům obránce poražených Ladislav Šmíd.

"Přesilovky rozhodují zápasy. Sice jsme si dneska jednou pomohli, ale jinak to nebylo z naší strany dobře sehrané. Měli jsme k dispozici dlouhou výhodu, ale gól jsme dát nedokázali, tudíž nemůžeme být spokojeni," komentoval hru Tygrů v početní převaze nespokojený domácí kapitán Martin Ševc.

Třinec jako jediný z českých týmů startoval osmifinále na ledě soupeře a musel cestovat do Švédska. Souboj s týmem Redhawks začal lépe pro Malmö, které se na začátku druhé třetiny ujalo vedení. Červení jestřábi ale náskok neuhájili. V závěrečné dvacetimutovce nejprve srovnal Svačina, aby chvíli před koncem rozhodl o těsné výhře Třince Aron Chmielewski. Vítězství Ocelářů mohlo být i vyšší, ale Polanský ve třetí třetině za stavu 1:1 neproměnil samostatný nájezd.

Kometa Brno před svými fanoušky svedla bitvu se švýcarským Zugem a nakonec slavila těsnou výhru 4:3. Vítězství úřadujícím českým mistrům zařídil dvěma přesilovkovými trefami v poslední části hry Haščák.

Český mistr přitom nastoupil bez řady opor. Vedle brankářů Čiliaka a Vejmelky a zraněného Ondřeje Němce chyběli v sestavě obránci Krejčík, Barinka, Gulaši a volno dostaly také první dva útoky Erat, Hruška, Zaťovič a Vincour, Čermák, Svoboda. Po návratu ze zámoří nehrál ani Martin Nečas.

Osmifinále hokejové Ligy mistrů
Liberec - Frölunda 2:3 (1:0, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 10. Bakoš, 44. L. Krenželok (P. Jelínek, Bakoš) - 25. Stälberg, 29. J. Lundqvist (Olofsson, Almquist), 54. Dahlin (Donovan). Rozhodčí: Stano, Kubuš (oba SR) - Lhotský, Ondráček (oba ČR). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:2. Diváci: 3712.
Liberec: Will - Havlín, Ševc, Plutnar, Šmíd, Jánošík, Derner, Pyrochta - Jašek, P. Jelínek, L. Krenželok - Bakoš, Bulíř, Lakatoš - J. Stránský, Hrabík, Ordoš - Bartovič, Vantuch, J. Vlach - Jeník. Trenéři: Pešán a Mlejnek.
Frölunda: Mattson - Dahlin, Almquist, Nyberg, Donovan, Nörstebö, Sigalet, Gunnarsson - Lasch, J. Lundqvist, Grundström - Stälberg, S. Hjalmarsson, Fjällström - Friberg, Andersson, Olofsson - Westerholm, Ehn, Widerström - Emanuelsson. Trenéři: Rönnberg, Johansson a Lundskog.
Brno - Zug 4:3 (1:0, 1:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 3. Süss (Horký, Malec), 37. Mallet (Plášek, H. Zohorna), 49. Haščák (V. Němec), 57. Haščák (V. Němec) - 29. Stalberg, 39. Suri (Stalberg, Helbling), 60. McIntyre (Roe, Martschini). Rozhodčí: Vikman, Salonen (oba Fin.) - Brejcha, Frodl. Vyloučení: 4:8. Využití: 2:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 3345.
Brno: Dostál - Furch, Malec, Vágner, Bartejs, Kowalczyk, Štencel - Haščák, Nahodil, Dočekal - R. Zohorna, H. Zohorna, Mallet - Gajarský, V. Němec, K. Plášek - Horký, Süss, Havránek. Trenéři: Horáček, Pokorný a Haken.
Zug: Stephan - Schlumpf, Geisser, Helbling, Thiry, Fohrler, Morant, Oejdemark - Martschini, Roe, Stalberg - Lammer, McIntyre, Suri - Haberstich, Holden, Senteler - Schnyder, Kast, Norman Rondahl. Trenéři: Kreis a Immonen.
Malmö - Třinec 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 22. Hardt (Storm) - 41. Svačina (Adamský, Polanský), 58. Chmielewski (D. Musil, Dravecký). Rozhodčí: Wiegand, Stricker (oba Švýc.) - Lundgren, Nyqvist (oba Švéd.). Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 5662.
Malmö: Alsenfelt - Warg, Mylläri, Olsson, Arell, Andersson, Mäntylä, Lerby, Setkov - Zaar, Händemark, Bryggman - Storm, Haudum, Hardt - Olofsson, Rosdahl, Görtz - Lennström, Ch. Forsberg, Eklind. Trenéři: Andersson, Filander a Mattsson.
Třinec: Hrubec - Krajíček, M. Doudera, Roth, D. Musil, Adámek, Linhart, Jank - M. Růžička, Marcinko, Dravecký - Svačina, Polanský, Adamský - Chmielewski, M. Kovařčík, Rákos - Cienciala, Mikulík, Kofroň. Trenéři: Varaďa a Zadina.
JYP Jyväskylä - Tappara Tampere 3:1
Red Bull Salcburk - Växjö Lakers 2:1
SC Bern - Red Bull Mnichov 2:3
Adler Mannheim - Brynäs IF 2:3
Curych Lions - Nottingham Panthers 3:1
Odvety jsou na programu 7. listopadu.

Reklama

Související témata: