Hlavní obsah

FIFA trvá na změně stanov. Čas je do června, pak přijde normalizace

Praha

Mezinárodní fotbalová federace FIFA trvá na změně stanov Fotbalové asociace ČR v bodu volby předsedy tak, aby nemohl nastat pat mezi českou a moravskou komorou. Reagovala tak na dopis místopředsedy za Moravu Zdeňka Zlámala, který se snažil vedení federace přesvědčit, že změna není nutná. Podle informací iSport.cz FIFA odpověděla, že změna musí přijít do 15. června, jinak vyšle na Strahov normalizační komisi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Malík

Článek

"Jsem rád, že odpověď FIFA potvrzuje to, co celou dobu říkáme, tedy že úprava stanov FAČR je nyní nezbytná," uvedl nový předseda FAČR Martin Malík v tiskové zprávě.

Prosincová valná hromada změnu stanov zamítla, proti byli především moravští delegáti. Od té doby spolu obě komory jednají a hledají řešení. Zatímco moravská komora dosud vlastní návrh nepředstavila, Češi přišli se čtyřmi variantami včetně zrušení komorového systému.

V pondělí se podle iSport.cz mají sejít předsedové moravských krajských svazů, aby o případné změně stanov jednali. Vedení FAČR chce podat zprávu o stavu vyjednávání Evropské fotbalové unii do 24. února, kdy bude zasedat její výkonný výbor.

S předsedou FIFA Giannim Infantinem mluvil minulý týden o změně stanov Malík, který byl zvolen do funkce v prosinci jako kandidát české komory poté, co červnová valná hromada skončila patem.

"Předseda FIFA nás ujistil, že v nejbližší době obdržíme stanovisko FIFA," řekl Malík po setkání s Infantinem. Stanovisko jen potvrdilo prosincové rozhodnutí UEFA a FIFA, že se stanovy mají změnit.

"Doufám, že teď už nic nebrání tomu, aby vyjednávací týmy na obou stranách zintenzivnily maximálním způsobem jednání tak, abychom byli schopni přijít s návrhem řešení celé situace už na nadcházejícím kongresu UEFA v Bratislavě," uved Malík.

Reklama

Související témata:
Normalizace
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice