Sacharovovu cenu získal saúdskoarabský bloger, za údajnou urážku islámu je ve vězení

Sacharovovu cenu za svobodu myšlení letos získal saúdskoarabský bloger Raíf Badaví, odsouzený za údajnou urážku islámu. Oznámil to dnes předseda Evropského parlamentu, který tuto cenu uděluje. Slavnostní předání ceny se uskuteční 16. prosince ve Štrasburku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podobizny Raífa Badávího na archivním snímku z 20. 2. 2015 z demonstrace za jeho propuštění v Mexiko City před ambasádou Saudské Arábie

Podobizny Raífa Badávího na archivním snímku z 20. 2. 2015 z demonstrace za jeho propuštění v Mexiko City před ambasádou Saudské Arábie | Zdroj: Reuters

„V případě pana Badavího se nerespektují základní lidská práva,“ uvedl při vyhlašování ceny předseda europarlamentu Martin Schulz. Saúdskou Arábii vybídl, aby Badavího propustila a ten si mohl cenu vyzvednout.

Badaví je zakladatelem internetové stránky Free Saudi Liberals. V roce 2012 byl zatčen a za údajnou urážku islámu na svém webu později odsouzen k desetiletému trestu vězení, 1000 ranám bičem a pokutě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Raíf Badáví je jeden z mnoha, který je státnímu režimu v Saudské Arábii nepohodlný Daniel Křížek, arabista ze Západočeské univerzity v Plzni

Trest bičování se začal vykonávat letos v lednu, kdy dostal prvních 50 ran. Po ostré mezinárodní kritice byl výkon zbylé části trestu odložen. Badaví spolu s britským básníkem a novinářem Jamesem Fentonem obdržel tento měsíc letošní PEN/Pinterovu cenu.

Na Sacharovovu cenu jej společně navrhly poslanecké kluby socialistů, konzervativců a zelených.

Ocenění pojmenované po sovětském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi uděluje Evropský parlament každoročně od roku 1988 jako výraz ocenění za podporu lidských práv a základních svobod.

Do nejužšího výběru se letos dostali ještě uskupení Mesa de la Unidad Democrática (MUD), které sjednocuje demokratickou opozici ve Venezuele včetně politických vězňů, a zastřelený ruský opoziční politik Boris Němcov. Loni cenu obdržel konžský lékař Denis Mukwege za pomoc obětem znásilnění v Kongu.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme