Jan Farský (STAN):  Zeman vyměnil za Babišovu podporu v prezidentské volbě. Když si uvědomíme, jak byla volba těsná, šlo možná o zásadní dohodu

Jan Farský (STAN): Zeman vyměnil za Babišovu podporu v prezidentské volbě. Když si uvědomíme, jak byla volba těsná, šlo možná o zásadní dohodu Zdroj: ČTK, Robert Klech

Jan Farský: Vládu s důvěrou můžeme mít za týden, ale Babiš zatím nechce. Hodí se mu to

Předseda nejmenší sněmovní frakce Starostové a nezávislí (STAN) Jan Farský kritizuje neomezený prostor, který při sestavování vlády dostal šéf hnutí ANO Andrej Babiš od prezidenta Miloše Zemana. Podle Farského prezident prodlužuje dobu bez důvěryhodné vlády a poskytuje Babišovi zástěrku pro zásadní personální změny na ministerstvech. „Hnutí ANO už je v politice natolik dlouho, aby přesně vědělo, co má dělat a kterých nepohodlných úředníků se zbavit,“ říká Farský.

Jak ještě dlouho podle vás nebude mít Česká republika vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny?

To je dobrá otázka, ale nikoli na mě. Jedinou brzdou v ustavení vlády s důvěrou je Andrej Babiš. Až bude chtít, budeme mít vládu s důvěrou za týden. Zatím nechce.

Jaké je v současné době nejpravděpodobnější uspořádání či koaliční půdorys příští české vlády?

Necháte mě hodně spekulovat, ale vypadá to na menšinovou vládu ANO, možná s jedním dvěma ministry z ČSSD. Podporu taková vláda pak bude ad-hoc hledat u komunistů nebo extremistů z SPD.

Jak hodnotíte „bianco šek“, který Andreji Babišovi dal pro sestavování kabinetu prezident Miloš Zeman?

Je to výsledek politického handlu, který Zeman vyměnil za Babišovu podporu v prezidentské volbě. Když si uvědomíme, jak byla volba těsná, šlo možná o zásadní dohodu. Prezident tak prodlužuje dobu bez důvěryhodné vlády a poskytuje Andreji Babišovi zástěrku například pro zásadní personální změny na ministerstvech. Hnutí ANO už je v politice natolik dlouho, aby přesně vědělo, co má dělat a kterých nepohodlných úředníků se zbavit. Začal se proces ovládání naší republiky stranou, kterou nevolilo 70 procent lidí.

Starostové se rovněž vložili do vyjednávání o podobě budoucí vlády. Z různých vyjádření vás a vašich kolegů to vypadá, že stále nemáte ujasněnou a přesně danou strategii, kam až jste ochotni zajít. Jaký postup preferujete vy?

Naopak, máme jasně stanovené nepřekročitelné podmínky, kterými jsou vláda bez trestně stíhané osoby, prozápadní směřování a konec spolupráce s KSČM a SPD.

Jak hodnotíte výsledky sjezdu ČSSD v Hradci Králové? Jaký mohou mít dopad na sestavování a budoucí podobu vlády?

Nechci hodnotit výsledky voleb a personálních změn v ostatních stranách – přál jsem ČSSD před sjezdem, aby našla lídra, který ji znovu udělá silnou levicovou silou v České republice, protože naše země potřebuje silnou levici. Přeji dvojici Hamáček – Zimola mnoho zdaru a sil do vzájemné spolupráce.

Menšinová vláda Andreje Babiše, která je v demisi, v posledních týdnech činí zásadní personální i politická rozhodnutí. Má na to právo? Co můžete vy jako člen opoziční strany s tím nebo proti tomu dělat?

Personální změny nejsou otázkou práva, ale politické kultury. Vláda se ohání efektivitou, ale klíčem změn bude spíše nekonfliktnost. A úslužnost. Do administrativy se dostávají bílí koně, které bude Andrej Babiš úkolovat jako redaktory vydavatelství Mafra, ale odpovědnost ponesou právě úředníci. Zbaví se jich, kdykoli se něco provalí. Zkrátka Babiš bude řídit stát jako firmu. Bohužel.

Letos na podzim se budou konat komunální a senátní volby. Budete ve volbách do Senátu spolupracovat s dalšími středovými a pravicovými hnutími, jako tomu bylo na začátku letošního roku při doplňovacích volbách na Trutnovsku?

Přesně tak, záleží obvod od obvodu, ale principiálně lze říci, že spojíme síly tam, kde to dává nějaký smysl.

Co říkáte s odstupem času na zvolení vrchlabského starosty Jana Sobotky senátorem a jeho výhru nad továrníkem Jiřím Hlavatým?

Pan Hlavatý ukázal, že je možná lepší vizionář v podnikání než politik a senátor. To se stává. Kéž by stejnou stopku vystavili voliči i jiným velkopodnikatelům v politice.