Zemřel profesor Rajko Doleček. Válečný veterán, slavný lékař, nepohodlný patriot

20.12.2017 21:57

Ve středu zemřel profesor Rajko Doleček. Informace se začala šířit po sociálních sítích ve večerních hodinách, ParlamentnímListům.cz informaci potvrdili jeho blízcí. Dvaadevadesátiletý uznávaný lékař a jeden z prvních propagátorů zdravé výživy v Československu byl současně veteránem z druhé světové války. Jeho příběh je živou historií dvacátého století.

Zemřel profesor Rajko Doleček. Válečný veterán, slavný lékař, nepohodlný patriot
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Profesor Rajko Doleček

Za války Rajko Doleček působil v jugoslávském odboji, o svých zážitcích z této doby mnohokrát hovořil i pro ParlamentníListy.cz.

Pocházel totiž z česko-srbské rodiny. Jeho český otec zastupoval československý koncern ČKD v Bělehradě do roku 1949, matka byla Srbka. Rajko začal se studiem medicíny nejprve v Bělehradě, ale promoval na Univerzitě Karlově v Praze. Jako mladý odbojář se zapojil do boje proti fašistům v Jugoslávii. Když však v armádě zjistili, že slušně ovládá pět jazyků, zařadili ho do jiných služeb, a sice jako tajemníka vojenského představitele Rudé armády. „Pro významného ruského velitele jsem zajišťoval nejrůznější záležitosti. Pracoval jsem jako jeho tajemník, tlumočník, sháněl jsem i letecké motory na letištích pro jihoslovanskou armádu. Později, když můj ruský velitel zahynul při náletu, začal jsem působit jako tlumočník a překladatel pro angličtinu, ruštinu a srbštinu mise UNRRA pro válkou postiženou Jugoslávii (organizace pro pomoc a obnovu při OSN, podporovaná zejména USA),“ vzpomínal pro ParlamentníListy.cz.

PROFIL PROFESORA DOLEČKA NA WIKIPEDII

„Když se ale Tito pohádal se Stalinem a přestaly obchodní a diplomatické styky s Jugoslávií, vrátili se rodiče v roce 1949 do Prahy, kde já jsem už studoval na lékařské fakultě a v roce 1950 jsem svá studia dokončil,“ vyprávěl úspěšný český lékař, který je známý především střední generaci z televizních pořadů ze 70. a 80. let minulého století, jako průkopník boje proti obezitě a propagátor zdravé výživy. Největšího ohlasu však dosáhl jako endokrinolog, zabývající se také problematikou popálenin. Doma a v zahraničí publikoval na 215 odborných prací, přednášel na mnoha univerzitách a konferencích po celém světě. Jeho poslední kniha napsaná se spoluautory – Endokrinologie traumatu – vyšla v roce 2016. Je v ní rekapitulace jeho výzkumné práce za 60 let, včetně nových poznatků.

Kromě toho byl spisovatelem a aktivním občanem. Jeho velkým tématem bylo jeho mateřské Srbsko a proto nedokázal mlčet v jeho nejtěžších okamžicích, například v roce 1999, když bylo terčem vojenské operace NATO.

„Mne za minulého režimu řada lidí považovala za amerikanofila, zvláště po mé roční odborné stáži v USA v roce 1968, kdy jsem tam i přednášel na řadě univerzit a také úspěšně publikoval. Po zločinném napadení Srbska v roce 1999 jsem ale přestal být příznivcem Bílého domu a především Severoatlantické aliance. Nemám rád obzvláště Clintonovu rodinu a Madeleine Albrightovou pro jejich neuvěřitelné dezinformace z té doby a zavlečení USA do války proti Srbsku,“ řekl pro ParlamentníListy.cz ještě letos v červnu.

Profesor Doleček se také výrazně přičinil o zpochybnění tradovaných mýtů o událostech ve Srebrenici.

Profesor Doleček byl do poslední chvíle velmi aktivní. Ještě v roce 2015 doprovodil s dalšími válečnými veterány prezidenta Miloše Zemana na oslavy výročí konce druhé světové války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…