Hlavní obsah

Čína dostihla USA, do služby zařadila „neviditelné” bojové letouny J-20

Peking

Čínské letectvo nasadilo do služby bojové letouny páté generace J-20, které mají stealth vlastnosti pro obtížnou detekci radary. Čína se tak stala po Spojených státech druhou zemí na světě, která má ve výzbroji „neviditelný” stroj a současně bojový letoun páté generace. Rusko své Suchoje Su-57 teprve testuje a ve službě by měly být až příští rok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínské stíhačky J-20 na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

O nasazení nových strojů v pátek informoval mluvčí čínského letectva Šen Ťin-kche. J-20, vyráběný společnosti Chengdu, poprvé vzlétl v lednu 2011. [celá zpráva]

Veřejnosti byl oficiálně představen až předloni na čínském aerosalónu. [celá zpráva] Vyvíjen byl od devadesátých let.

Stroj koncepcí trochu připomíná americký F-22 Raptor. Má také široký trup, který vytváří dodatečný vztlak, a hladký povrch. Jiná je však koncepce nosných ploch; J-20 nemá vodorovné ocasní plochy, ale delta křídlo. K ovladatelnosti přispívá doplnění delta křídla dvěma kachními plochami za kabinou, jaké mají třeba gripen nebo eurofighter.

Kachní plochy ale zase trochu zhoršují zmíněné vlastnosti obtížné zjistitelnosti stealth. Aby byly zachovány, je veškerá výzbroj nesena v trupové pumovnici a rakety se dokonce odpalují při zavřených dveřích pumovnice.

Dosud ale J-20 deklasuje, že je poháněn ruskými motory Saturn Al-31, které mají sice vysoký výkon, ale zanechávají za sebou výraznou tepelnou stopu.

Ve stávající konfiguraci dosahuje jednomístný dvoumotorový letoun maximální rychlosti asi 2100 km/h. Dolet a vytrvalost známé nejsou, ale mají být velké, stroj slouží nejen k vybojování vzdušné nadvlády, ale i k průniku nad území nepřítele.

Reklama

Výběr článků

Načítám