Hlavní obsah

Policie obvinila tři squattery, kteří okupovali střechu usedlosti Šatovka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie obvinila tři squattery, kteří slezli ze střechy pražské usedlosti Šatovka, z trestného činu neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru. Informoval o tom mluvčí policie Tomáš Hulan.

BEZ KOMENTÁŘE: Squatteři v pražské usedlosti Šatovka v neděli odpoledneVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Pokud vyšetřovatelé vyhodnotí, že se trestného činu dopustili jako členové organizované skupiny, případně pokud způsobili škodu velkého rozsahu, bude jim hrozit až pětileté vězení. Jinak jim hrozí maximálně dva roky.

„Všechny tři osoby, které včera opustily střechu budovy v Šáreckém údolí, byly neprodleně poté zadrženy a nyní jsou stíhány pro trestný čin neoprávněného zásahu do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru,” uvedl Hulan.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Skupina squatterů na střeše opuštěné usedlosti Šatovka v Šáreckém údolí v Praze v sobotu ráno.

Usedlost v Šáreckém údolí obsadily dvě až tři desítky squatterů v pátek večer. Po jednání s policií a radnicí část z nich budovu opustila, ale další odejít odmítli a zůstali na střeše budovy. Policie zatím nechce zasahovat kvůli obavám z možného zranění squatterů či policistů.

Dostali dopis

Squatteři v prohlášení na internetu uvedli, že chtějí v usedlosti vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat, generovat zisk. Tvrdí, že prostory poslední léta plní „zatuchlina nesplněných slibů”.

BEZ KOMENTÁŘE: Squatteři obsadili usedlost ŠatovkaVideo: Novinky

Proti těmto tvrzením se ohradilo vedení spolku Šárecké údolí, squatteři podle něj přistupují k problému s usedlostí silově a autoritářsky. V otevřeném dopise je spolek nabádá, aby budovu v klidu vyklidili a radnici předložili projekt, jak by měla fungovat.

Představitelé městské části Praha 6 tvrdí, že jejich plány s budovou brzdí nutná změna územního plánu, na kterou čekají už sedmým rokem. Kvůli tomu podle nich nebyla rekonstrukce dosud zahájena. Radnice chce v Šatovce vytvořit místo pro setkávání a přednášky zejména pro seniory. Kolem budovy by v zahradě měly vyrůst menší domky, které by sloužily trvalému bydlení starších lidí. Šatovkou se pravděpodobně budou zabývat místní zastupitelé na příštím zasedání 23. února.

Reklama

Související témata:

Související články

Squatteři v Praze obsadili usedlost Šatovka

Squatteři v pátek vnikli do chátrající usedlosti Šatovka v pražském Šáreckém údolí. Na místo večer dorazila také policie, která však nemusela zasahovat.

Výběr článků

Načítám