Hlavní obsah

Jihokorejská Hyundai Mobis se dohodla na koupi pozemků v Ostravě

Právo, Denisa Telaříková

Ostravští zastupitelé po dlouhých jednáních schválili ve středu uzavření kupní smlouvy s jihokorejskou společností Hyundai Mobis, která plánuje postavit v mošnovské průmyslové zóně novou továrnu na výrobu světlometů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka podepsal smlouvu o investičním záměru mezi ČR a společností Hyundai Mobis loni v létě.

Článek

Firma za mošnovské pozemky zaplatí městu téměř 69 miliónů korun, následně jí stát zřejmě formou mimořádné dotace tuto částku vrátí. Kupní smlouva by měla být podepsána během několika dní. Média o tom informoval ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

„Vývoj kolem investice Mobisu v Mošnově je naštěstí pozitivní. Dnes zastupitelé schválili kupní smlouvu, kterou může město prodat Mobisu potřebné pozemky v průmyslové zóně Mošnov za plnou cenu, tzn. podle znaleckého odhadu je to 69 miliónů. Na rozdíl od původního předpokladu, kdy se uvažovalo o prodeji za zvýhodněnou cenu, která byla jedna koruna česká,“ uvedl primátor. Dodal, že Evropská komise tento zvýhodněný prodej neschválila.

Vláda v pondělí rozhodla o kompenzaci

„V uplynulých dnech jsme proto hledali řešení, jak investora neodradit od vstupu do Ostravy. Řešení se našlo o víkendu a v pondělí vláda na svém jednání rozhodla, že cenový rozdíl ve výši 69 miliónů korun bude společnosti kompenzovat formou jakési dotace. Pro město je to zpráva dobrá. Mobis tak může začít se stavebními pracemi během několika následujících dní,“ uvedl Macura.

Zástupce společnosti Hyundai Mobis Ivan Leixner uvedl, že společnost bude ještě počátkem příštího týdne jednat s ministerstvem průmyslu a obchodu a CzechInvestem o změně investiční smlouvy. Ve hře bude právě možnost kompenzace kupní ceny. Firma podle něj nehodlá žádné práce začít před tím, než bude investiční smlouva upravena.

Kupní cenu Mobis zaplatí natřikrát

Společnost dohodnutou kupní cenu zaplatí městu ve třech splátkách. Ta první bude představovat 10 procent z ceny a bude uhrazena do konce letošního roku, v roce 2016 doplatí Mobis 40 procent ceny a v roce 2017 zbývajících 50 procent. Od smlouvy může společnost odstoupit pouze do tří měsíců od získání stavebního povolení, a to v takovém případě, že by formulace stavebního povolení investorovi neumožňovala investici uskutečnit.

Mošnovská investice by měla jihokorejskou společnost stát čtyři miliardy korun, zaměstnání by v novém závodě na světlomety mělo najít až 900 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám