Hlavní obsah

Člen ’Ndranghety měl v Česku cestovku, firma dodnes úředně existuje

Právo, Adéla Jelínková

Od loňského listopadu v Itálii probíhá proces s dvaadvaceti lidmi napojenými na kalábrijskou mafii ’Ndrangheta. Mezi obviněnými je i jednasedmdesátiletý Francesco Bonavita zvaný Pino (Borovice). Toho zadrželi čeští policisté v červenci 2016 v Praze, kde se několik měsíců ukrýval před italskými úřady.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

V této budově v Sokolově cestovní kancelář Kala Tours sídlila.

Článek

Jak Právo zjistilo, vůdce klanu Briatico, který čelí obvinění z daňových podvodů a zločinného spolčení, za které mu hrozí 26 let za mřížemi, je dodnes v českém obchodním rejstříku veden jako spolumajitel cestovní agentury – společnosti Kala Tours sídlící v Sokolově.

Ta v 90. letech vozila české turisty do Bonavitova přímořského italského letoviska Green Garden, jež prý využíval k praní špinavých peněz a k mnoha pochybným obchodům.

Ve firmě v zásadě nic nedělal, chtěl prý jen vydělat peníze
Nataša Kabická, spolumajitelka

Dalšími majiteli dnes již údajně mrtvé firmy jsou Nataša Kabická a Jiří Krš, jenž je zároveň jednatelem společnosti. Oba dva se shodují, že cestovní agentura, založená v roce 1996, fungovala jen zhruba dva až tři roky. Poté ji prý už nikdo k ničemu nevyužil, ovšem dodnes nebyla zrušena.

Na italského mafiána, kterého oba shodně označují jako „normálního člověka“, narazila údajně Kabická, a to v zahraničí.

„Jako delegátka jedné trutnovské cestovky jsem jezdila do Bonavitova letoviska Green Garden. Tam jsme se s Bonavitou domluvili, že tam ty turisty můžeme vozit v podstatě sami. Ve firmě ale potom v zásadě nic nedělal, chtěl prý jen vydělat peníze,“ popsala Právu Kabická.

Bonavita do Kala Tours investoval padesát tisíc korun výměnou za to, že mu Kabická s Kršem budou dovážet klienty do již zmíněného kalábrijského letoviska. Podle Krše Bonavitův nápad zněl zajímavě.

„Potkal jsem se s ním (s Bonavitou – pozn. red.), dřív jsem ho neznal. A byl to normální člověk, který chtěl něco dělat, a vypadalo to zajímavě,“ řekl Právu Krš. V roce 1999 se ale prý čeští podnikatelé s Bonavitou viděli naposledy.

„Bylo to v době, kdy jsme odjížděli z letoviska. Odjeli jsme v nepohodě a od té doby jsme se neviděli ani neslyšeli,“ tvrdila Kabická. O příčinách „nepohody“, která se mezi Bonavitou a Čechy usadila, promluvil Krš.

Upozornění na nekalé praktiky

„V Itálii nás oslovil nějaký tamní soudní představitel a vyptával se nás na to, jak jsme se s Bonavitou dali dohromady a jak se s ním vůbec známe. My jsme řekli, že se s ním nijak zvlášť neznáme, a on na to, že nám doporučuje, abychom podnikání s ním zvážili. V té chvíli jsme od toho dali ruce pryč, šlo nám o férový obchod,“ vzpomněl Krš.

Ital, který Čechy varoval, údajně narážel na Bonavitovy mafiánské vazby a nekalé obchody.

Na další konkrétní byznys Francesca Bonavity propojený s Českem si ani jeden ze spolumajitelů firmy nevzpomíná. Kontakty v ČR prý ale mafián měl. „Vím, že sem jezdil, ale nevím za kým, s kým, proč. V té době jsem to asi brala jako dovolenou,“ uvedla Kabická. Podle Krše se Bonavita v Česku „o něco snažil“, nic víc ale prý neví. Přestože firma podle Kabické i Krše činnost ukončila na základě této události, a to již v roce 1999, o vymazání z obchodního rejstříku podle plzeňského soudu zažádala až v roce 2002.

Svou žádost ale společníci vzali zpět, když odmítli zaplatit poplatek za vymazání. To je údajně jediný důvod, proč firma i nadále existuje a proč v ní figuruje člen italské zločinecké organizace. „Nemá do toho kdo dát peníze, když firmu nechám tak, jak je, nic mě to nestojí. Když ji budu likvidovat, stojí mě to deset tisíc, tak proč bych to dělal,“ argumentoval Krš.

Přestože je firma již dlouhodobě údajně „spící“, nic nebrání podle advokátů v tom, aby byla v případě potřeby v budoucnosti opět využita.

Další „spojkou“ mezi italskou ’Ndranghetou a Českem byla olomoucká firma La Calabrisella, která je v současné době v likvidaci.

V roce 1991 ji spoluzaložil Antonio Forastefano – člen ’Ndranghety. Toho v roce 1998 zatkli čeští policisté v Olomouci na základě italského zatykače z roku 1996. Jako účel společnosti je v obchodním rejstříku uvedeno provozování restaurací.

Reklama

Související články

Mafie v Česku: drogy na prvním místě

V souvislosti s vraždou slovenského novináře se na Slovensku začal stále více skloňovat pojem mafie, především pak jména lidí napojených na tu italskou zvanou...

Výběr článků

Načítám