Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V opozici po volbách nebudu, tvrdí Babiš. Radši opustí politiku

Česko

  7:23
PRAHA - Pokud se příští rok po volbách do Sněmovny hnutí ANO nedostane do vlády, jeho předseda, nynější vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš by se zcela stáhl z politiky. Vyplývá to z rozhovoru pro úterní Hospodářské noviny.

Andrej Babiš během projevu v Poslanecké sněmovně. foto:  Dan Materna, MAFRA

„Jestli nevyhrajeme a budeme v opozici, tak já v opozici nebudu. To je vyloučeno. Nemohu sedět ve žvanírně, kde si někteří hrají na demokracii,“ řekl deníku. Určitě by z politiky odešel a radši se prý soustředil na podnikání a ve volném čase by cestoval.

Babiš vstoupil do velké politiky po sněmovních volbách v roce 2013, kdy hnutí ANO získalo přes 18,5 procenta hlasů, jen o necelá dvě procenta méně než vítězná ČSSD.

Snaha o lepší dohodu

Babiš: Post ministra financí je dno mé kariéry, premiérovi nevěřím a Tuhý je tajtrlík

Nyní průzkumy veřejného mínění zatím hnutí ANO před sociálními demokraty dlouhodobě favorizují. Kdyby parlamentní volby v příštím roce opět dopadly tak, že by mezi ANO a ČSSD nebyl velký rozdíl v poměru hlasů, Babiš by se znovu nesmířil s menším počtem ministrů. „Současnou koaliční dohodu jsme uzavřeli špatně, byli jsme naivní, dnes bychom se snažili vyjednat lepší dohodu, abychom nebyli ve vládě válcováni tak, jak jsme,“ řekl Babiš. V současné vládě má ČSSD osm křesel, ANO šest a KDU-ČSL tři.

Deník ale upozorňuje, že i přes případné vítězství se Babiš se svými poslanci může ocitnout v opozici. Dopadl tak třeba Jiří Paroubek, který v roce 2010 vyhrál se sociální demokracií volby, ale nikdo s ním nechtěl vládnout. Kabinet tehdy sestavila poražená ODS, připomíná list.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!