Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Útočník v Las Vegas zabil přes 50 lidí. Jeho otec byl mezi 10 nejhledanějšími zločinci USA

Svět

  8:19aktualizováno  3. října 1:13
LAS VEGAS - Nejméně 59 mrtvých a 527 zraněných si vyžádala noční střelba na účastníky koncertu country hudby pod širým nebem v Las Vegas. Jde tak o nejhorší masakr spáchaný střelnou zbraní v novodobých dějinách USA. Policie čtyřiašedesátiletého útočníka považuje za jediného pachatele. Stále není jasné, co ho ke střelbě vedlo. Muž se sám zastřelil ještě před příchodem policie. Pachatelův otec byl mezi lety 1969 až 1977 na seznamu deseti nejhledanějších zločinců FBI.

Účastníci festivalu prchají přes střelbou. foto: Twitter.com/@victorialomba_1

Střelec se jmenoval Stephen Paddock a bydlel v nevadském městě Mesquite. Bylo mu 64 let. Podle serveru Daily Mail neměl záznam v trestním rejstříku a byl registrovaným lovcem, rybářem a pilotem. Jeho bratr Eric o něm řekl, že to byl obyčejný chlapík a nechápe, proč něco takového udělal. Podle agentury AP  jeho druhý bratr Bruce následně dodal, že byl multimilionář, který investoval do nemovitostí.

Útočník střílel do lidí z 32 patra přilehlého hotelu Mandalay Bay, kde se ubytoval 28. září. Podle zpráv z místa činu střílel automatickou zbraní. Celkově měl ale u sebe více než deset střelných zbraní.

Paddock bydlel v patrovém domku v seniorské čtvrti známé jako Sun City Mesquite, jejíž součástí je golfové hřiště a několik bazénů. Dům koupil v roce 2015. V areálu Sun City se 1400 domy mohou žít jen lidé starší 55 let, uvedl list USA Today.

V letech 2009-12 žil Paddock v Texasu, na předměstí Dallasu, uvedla agentura AP. V Dallasu se živil jako domovník v obytném komplexu zvaném Central Park.

Policie původně pátrala také po Marilou Danleyové, která se podle prvotních informací ubytovala v hotelu s Paddockem. Po jejím výslechu ale policisté uvedli, že se o ni už v souvislosti s případem dál nezajímají. Danleyová v hotelu ve skutečnosti nebyla a najít se ji podařilo mimo území USA, uvedla policie. Paddock podle všeho zneužil její totožnost. Podle střelcova bratra Erika byla dvaašedesátiletá Danleyová Paddockovou přítelkyní. 

Paddockův bratr Eric stanici NBC rovněž potvrdil, že jejich otcem byl Patrick Benjamin Paddock, bankovní lupič odsouzený k 20 letům vězení, který byl v letech 1969 až 1977 po útěku z texaského vězení na seznamu deseti nejhledanějších zločinců amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Žena v šoku sedí na chodníku. Útok na festivalu si vyžádal nejméně 20 životů.
Policisté utíkají na místo činu.

Podle informací z vyšetřování patrně Stephen nebyl napojen na žádnou radikální organizaci, přesto se k útoku v pondělí odpoledne přihlásil Islámský stát. Jeho tisková agentura tvrdí, že Paddock nedávko konvertoval k islámu. 

Útok se ale tradičním definicím terorismu vymyká, jak upozornila agentura AP s odvoláním na mínění vyšetřovatelů a psychologů. Reálnou vazbu teroristické organizace na masakr navíc nelze bezprostředně ověřit. Islámský stát se občas hlásí k akcím, se kterými nejspíš nemá přímé spojení, ale u kterých se cítí být inspirátorem. Z dosavadních informací americké policie navíc nevyplývá, že by střelba v Nevadě byla teroristickým aktem s islamistickým pozadím. 

Podle experta Randalla Lawa lidé v USA váhají s označováním domácích útoků za teroristické. Zákonů stíhajících vnitrostátní terorismus ani soudy příliš nevyužívají. Může v tom být podle expertů i rasový předsudek. Mnoho Američanů totiž soudí, že teroristé jsou jen lidé s cizími jmény a s tmavou pletí, kteří vyznávají cizí ideologie.

„Útok v Las Vegas byl proveden vojákem Islámského státu v reakci na výzvy napadnout koaliční cíle,“ uvedla propagandistická agentura Amak s odkazem na koalici vedenou Spojenými státy, která bojuje proti oddílům Islámského státu v Sýrii a Iráku. „Útočník z Las Vegas před několika měsíci konvertoval k islámu,“ tvrdí agentura.

Politici ani odborníci tomu ale moc nevěří. Specialisté spíše vidí analogii s akcí Timothyho McVeigha, který v roce 1995 s nákladním autem naloženým výbušninou zaútočil na federální úřady v Oklahoma City a zabil 168 lidí. McVeigh tehdy nebyl souzen za terorismus, ale za použití zbraně hromadného ničení a vraždu.

02.října 2017 v 12:24, příspěvek archivován: 02.října 2017 v 12:46

Las Vegas Mandalay Bay shooter Stephen Paddock and his roommate Marilou Danley. https://t.co/wN3Dshbkdo

Videa na sociálních sítích ukazují stovky lidí utíkajících z hudebního festivalu. Pokaždé, když se ozve střelba padnou prchající lidé na zem ve snaze zachránit si život. 

„Všichni křičeli ‚k zemi‘, takže jsme leželi jeden přes druhého a pokoušeli se dostat ven,“ popsala televizi CNN masakr Christina, žena středního věku.

„Viděli jsme, jak stovky lidí utíkají a k zemi padají těla. Přímo před našima očima probíhal masakr,“ popsal televizi Skynews Jake Freedman, co pozoroval ze 64. patra nedalekého hotelu. Lidé prý zcela propadli hysterii a nevěděli, kam utéct.

Zatím nejsou informace o tom, zda jsou mezi mrtvými nebo zraněnými i cizinci. Las Vegas ale každý rok navštíví zhruba 3,5 milionu lidí z celého světa, uvedla agentura DPA. Mluvčí českého ministerstva zahraničí sdělila, že zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi střelby byli Češi.

02.října 2017 v 08:20, příspěvek archivován: 02.října 2017 v 08:32

At least one gunman reported to have opened fire at Las Vegas music festival, hundreds fleeing from the scene https://t.co/S8lV5TFCeJ https://t.co/NvYMUqWIsh

Některé fotografie zachycují utíkající děti a mládež prchající z místa střelby, nebo třeba muže zakrývající své partnerky svými těly.

Na videu zvěřejněném na Twitteru je vidět, jak byl koncert přerušen. Chvíli je klid, následně je opět slyšet střelba z automatické zbraně. Žena na videu nabádá lidi, aby zůstali na zemi. Následuje zmatek a útěk z místa střelby. Video již bylo ze sociální sítě smazáno.

Další video pak ukazuje, jak lidé v okolí pomáhají nakládat zraněné do svých automobilů, aby je převezli do místních nemocnic. „Bože, to je strašné,“ opakuje na záběrech jedna žena. 

Podle deníku Las Vegas Review Journal vyšetřuje policie střelbu i dalších místech v oblasti Strip včetně hotelu New York-New York.

02.října 2017 v 09:44, příspěvek archivován: 02.října 2017 v 12:53

VIDEO: #BREAKING VIDEO: People helping to load up and transport Las Vegas shooting victims to the hospital using their cars https://t.co/OrDErSozOg

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

#BREAKING VIDEO: People helping to load up and transport Las Vegas shooting victims to the hospital using their cars https://t.co/OrDErSozOg

Trump je o dění v Las Vegas informován. Soustrast vyjádřili politici i papež

Trump v projevu z Bílého domu označil střelbu v Las Vegas za akt čirého zla a poděkoval záchranářům za zázračnou rychlost zásahu. Město navštíví ve středu.  Prezident vyjádřil soustrast obětem, stejně jako například britská premiérka Theresa Mayová, německá kancléřka Angela Merkelová a papež František. 

„Na všechny zasažené myslíme a modlíme se za ně,“ dodala mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Trump už dříve na Twitteru vyjádřil soustrast obětem a rodinám. „Má nejvroucnější soustrast a soucítění patří obětem a rodinám obětí té strašlivé střelby v Las Vegas. Bůh vám žehnej,“ napsal šéf Bílého domu.

Rovněž na Twitteru vyjádřila soustrast britská premiérka Mayová a prostřednictvím svého mluvčího také kancléřka Merkelová.

„Myšlenky Spojeného království patří obětem a záchranným službám, které reagují na ten otřesný útok v Las Vegas,“ uvedla Mayová.

„Jsme šokováni a hluboce otřeseni vraždami v Las Vegas. Tolik zmařených životů. Soucítíme a přejeme hodně sil přeživším,“ napsal mluvčí Merkelové Steffen Seibert. Soustrast vyjádřil také německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

Papež František označil zabití více než 50 lidí za nesmyslnou tragédii. „S hlubokým zármutkem po vyslechnutí zprávy o střelbě v Las Vegas papež František zaslal ujištění o své duchovní blízkosti ke všem lidem, kteří byli zasaženi touto nesmyslnou tragédií,“ uvedl Vatikán v telegramu zaslaném biskupovi římskokatolické církve v Nevadě.

Kondolenční dopis zaslal Trumpovi i český prezident Miloš Zeman, který podle informace Hradu označil za původce útoku „zavrženíhodného fanatika“. „S lítostí jsem přijal zprávy o masakru v Las Vegas, který za sebou zanechal desítky obětí. Bohužel jde o další případ podlé masové vraždy spáchané zbraní zavrženíhodného fanatika. Rozumem nelze tento odporný čin pochopit,“ píše Zeman. „Dovoluji si jménem svým i jménem české veřejnosti projevit hlubokou soustrast především rodinám obětí a pozůstalým, ale i celému americkému národu,“ uvádí se v dopisu.

Nejmasovější byl útok Breivika

Nejhorší útok jednotlivce provedený střelnou zbraní na světě spáchal norský pravicový extremista Anders Behring Breivik (32): zabil 77 lidí a na 150 dalších zranil. Osm z obětí zabil výbušninou v automobilu v centru Osla, poté na ostrově Utöya u Osla postřílel v mládežnickém kempu vládní strany 69 osob. 

Autoři: , ,