Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kauza firmy FAU: Sobotka požádá ministra Pilného o kontrolu postupu daňové správy

Česko

  12:16aktualizováno  15:47
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádá ministra financí Ivana Pilného (ANO) o kontrolu postupu finanční správy v souvislosti s firmou FAU. Podle premiéra je třeba prověřit, zda postup byl v souladu se zákonem a zda ministerstvo financí nezasahovalo do činnosti daňové správy v rozporu se zákony. Sobotka to řekl novinářům po bilanční schůzce s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO). Předseda vlády reagoval na nahrávku, na níž předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš hovoří o opavské firmě FAU, která skončila po zásahu finanční správy v konkurzu.

Zleva Bohuslav Sobotka a ministr financí Ivan Pilný v Jaderné elektrárně Dukovany. foto: ČTK

„Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony,“ říká Babiš na asi minutové nahrávce, která byla v neděli zveřejněna na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman. Babiš se v neděli k nahrávce nechtěl vyjadřovat, její autenticitu ale nepopřel.

Do insolvence se FAU dostala loni v říjnu, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu. Babiš byl tehdy ministrem financí. FAU má sklad v areálu Prechezy, jež patří do holdingu Agrofert, který donedávna Babiš vlastnil. „Já jsem zprivatizoval Prechezu roku 97 a oni před privatizací prodali tu vlečku nějaké firmě. Takže vlečka v mojí chemičce patří těm zmrdům,“ říká Babiš na nahrávce. Hospodářské noviny minulý týden napsaly, že soud postup daňové správy označil za nezákonný.

Sobotka pošle dopis Pilnému v pondělí. „Chtěl bych ho v něm požádat o kontrolu celé věci z pohledu daňové správy tak, aby bylo zřejmé, jestli daňová správa postupovala v souladu se zákony, jak to bylo s těmi opatřeními, které realizovala daňová správa, a požádám ho také, aby prověřil, jestli vedení ministerstva financí jakýmkoli způsobem zasahovalo v rozporu se svými kompetencemi do činnosti daňové správy,“ řekl Sobotka. Záležitost podle něj musí být prověřena a zkontrolována. Očekává všechny potřebné informace do 30 dnů.

Ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka chce, aby o prověrce daňové správy byla informována vláda, případně i veřejnost, řekl v pondělí. Obracejí se na něj podnikatelé, kteří postupy orgánů spadajících pod ministerstvo financí považují za nesprávné, zejména kvůli nekvalitním znaleckým posudkům. Lidé, kteří stojí za anonymním twittetovým účtem skupina Šuman měli nahrávky již dříve předat policii, řekl ministr. Z nahrávek, kde bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO) mluví o „kleknutí“ na FAU Přerov podle něj vyplývá, že šéf hnutí ANO měl k dispozici informace z živých případů dozorových orgánů. Policie by měla proto podle Jurečky ověřit pravost nahrávek.

„Jako ministr zemědělství bych si nikdy nedovolil žádat informace a vstupovat do jednání a kauz, které řeší naše dozorové orgány. To je věc, která hraničí s porušováním zákona - toho, co si ministr může dovolit,“ sdělil Jurečka. Podle něj by měla policie a státní zástupci sami chtít vyšetřit, zda jsou nahrávky skupiny Šuman pravé, případně zda jde o sestříhané kousky zvukového záznamu.

Skupina měla podle Jurečky předat nahrávky policii ihned po jejich zřízení, aby mohly policejní orgány případně i zkoumat, jaké jsou postupy státní správy, jako například s FAU Přerov, a zda úřady postupují řádně.

Na ministra se obracejí i další podnikatelé, kteří si stěžují i v zatím nemedializovaných případech na problémy s nesprávným postupem finančních úřadů, kde nebyly řádné znalecké posudky.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...