Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Skauti přivezli vlakem z Vídně betlémské světlo do Česka

Česko

  19:19
BRNO - Skauti v sobotu přivezli do Česka plamínek zažehnutý v Betlémě, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus. Pro takzvané betlémské světlo, jeden z moderních symbolů Vánoc, skauti každoročně cestují do Vídně, stejně jako stovky jejich kolegů z různých koutů Evropy.
Brněnští skauti a skautky převezli vlakem betlémské světlo přes hraniční...

Brněnští skauti a skautky převezli vlakem betlémské světlo přes hraniční železniční stanici Břeclav z Vídně do Brna. foto: ČTK

„Když jsem se dozvěděla, že za náš oddíl můžu jet já, byla jsem nadšená,“ řekla  na brněnském železničním nádraží členka výpravy Vendula Bilošová. Betlémské světlo pro ni není obyčejný plamínek.

„Je to něco, co se zapálilo hrozně daleko. Všichni lidi ví, že to nesmí zhasnout, že je to prostě takový plamínek naděje, míru, něco, co by nás mělo spojit,“ popsala Bilošová.

V neděli skauti plamínek přinesou do katedrál v Brně, Praze a Olomouci. Světlo také začnou ve vlacích rozvážet do všech koutů republiky, uvedla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

K sobotnímu transportu plamínku z ekumenické mše ve Vídni využili skauti bezpečnostní lampy. Vždy mají pro jistotu alespoň dvě, kdyby jim náhodou některý plamínek zhasnul. Několik lidí s dětmi si pro světlo přišlo přímo na nádraží.

Tradice betlémského světla, které putuje Evropou, se zrodila v roce 1986 v Rakousku. Cílem je šířit zároveň s plamínkem myšlenku pokoje, přátelství a míru. Motto letošního ročníku zní „Dívejme se srdcem“.

Letošní betlémské světlo potěší nejen ty, pro které je symbolem Vánoc, ale i poštovní sběratele. Česká pošta vydala příležitostné razítko, které bude k dispozici na hlavních poštách v Brně, Praze a Olomouci od 17. do 23. prosince.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!