Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rusko je vinno z pokusu o vraždu Skripala a jeho dcery. Vyhostíme 23 diplomatů, oznámila Mayová

Svět

  13:47aktualizováno  14:41
LONDÝN - Británie vypoví 23 z 58 ruských diplomatů, na odjezd budou mít týden, oznámila ve středu v britském parlamentu premiérka Mayová v reakci na případ exagenta Skripala. V projevu řekla, že je Rusko vinno z pokusu o vraždu Sergeje Skripala a jeho dcery.

Britský premiérka Theresa Mayová na cestě do Dolní sněmovny. foto: Reuters

V následujících letech zároveň Velká Británie omezí fungování ruských tajných služeb v zemi, oznámila Mayová v projevu v Dolní sněmovně. Británie také zruší všechna plánovaná dvoustranná setkání s Ruskem na nejvyšší úrovni.

‚Rusko nemělo motiv.‘ Lavrov očekává britskou reakci na otravu exšpióna Skripala, zvažuje odvetu

„V souladu s Vídeňskou konvencí Spojené království vyhostí 23 ruských diplomatů, kteří byli identifikováni jako neoznámení pracovníci zpravodajských služeb,“ řekla Mayová. „Mají jen jeden týden na odchod.“

Předsedkyně britské vlády dodala, že vyhoštění diplomatů z Londýna bude za posledních třicet let největším snížením ruských zpravodajských kapacit v Británii.

Podle Mayové není Velká Británie zemí, která by přijímala hrozby. Celou záležitost prý bude probírat i na evropské úrovni. Britští občané cestující do Ruska by měli podle premiérky bedlivě sledovat informace ministerstva zahraničí.

Reakce Velké Británie

  • Vyloučení 23 ruských diplomatů
  • Spojené království přeruší veškeré diplomatické kontakty na vysoké úrovni s Ruskem.
  • Vláda bude využívat pravomoci k zadržení lidí podezřelých z protistátních aktivit na hranicích. Dříve bylo limitováno na podezření z terorismu.
  • Velká Británie zvýší prověřování soukromých letů, věcí k proclení a nákladní dopravy z Ruska.
  • Ruské zdroje budou zmrazeny a zabaveny, pokud se ukáže, že byly využity k poškození britské bezpečnosti.
  • Vláda připraví nový zákon k ochraně Británie proti nepřátelským státním aktivitám.

Vyhoštění diplomatů však nebylo jedinou akcí, kterou Británie proti Rusku provedla. Zrušena byla mimo jiné i návštěva ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova v Británii. Členové vlády ani královské rodiny také nepojedou na mistrovství světa ve fotbale, které se bude v Rusku konat v červnu a v červenci.

Británie také vyzvala své občany, kteří cestují do Ruska, aby se tam kvůli zvýšenému napětí mezi oběma zeměmi vyhýbali debatám o politice. Chovat se mají obezřetně a neměli by se účastnit žádných protestů či demonstrací.

Britsko-ruský konflikt vyeskaloval poté, co Londýn dal Ruské federaci ultimátum do úterní půlnoci. Rusové měli vysvětlit, jak to, že byla začátkem března na území Velké Británie použita nervová paralytická látka Novičok ze sovětské éry proti exšpiónovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři.

Podle Mayové po útoku existovaly jen dvě vyšetřovací verze. Buď čin Rusko spáchalo přímo, nebo ruská vláda nad smrtící látkou ztratila kontrolu. Moskva podle britské premiérky projevila naprosté pohrdání v reakci na žádost o vysvětlení, jak se Novičok dostal do Británie. Situace tak má podle Mayové jediný možný závěr – že za pokusem o vraždu stojí samotné Rusko.

Rusové vinu popírají

„Rusko nemělo motiv k zabití Skripala,“ uvedl ve středu dopoledne na tiskové konferenci v Ankaře ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Kreml odmítl na ultimátum reagovat již během úterý. 

Země Severoatlantické aliance ve středu Rusko vyzvaly, aby odpovědělo na všechny otázky, které má Británie v souvislosti s nedávným pokusem o vraždu. V prohlášení státy NATO daly najevo znepokojení z prvního „ofenzivního použití“ nervové látky na území členského státu aliance od jejího vzniku v roce 1949. Britům spojenci nabídli podporu při dalším vyšetřování incidentu.

Společný postoj k útoku nervovou látkou vyjádří podle znovuzvolené německé kancléřky Angely Merkelové i EU.

Takhle to vypadalo několik týdnů na některých místech v Salisbury po otravě...
Vojáci mají při práci na sobě ochranné obleky.

Ruský velvyslanec v Británii Alexander Jakovenko ještě před ohlášením vyhoštění diplomatů varoval Londýn, že pokud budou diplomaté vyhoštěni, Rusové přistoupí k podobným opatřením. 

„Považujeme tuto ostrou akci za nepřijatelnou, neoprávněnou a krátkozrakou. Veškerá zodpovědnost za zhoršení vztahů mezi Ruskem a Spojeným královstvím padá na současné politické vedení Británie,“ uvedlo v prohlášení ruské velvyslanectví.

Rusko vyhrožuje koncem médií i diplomatů

‚Mohlo to udělat jen Rusko‘. Skripal ani jeho dcera nemají šanci na uzdravení, tvrdí tvůrce smrtící látky

Zástupce předsedy ruského parlamentní výboru pro zahraniční záležitosti Vladimir Džabarov uvedl, že Rusko v reakci může vyhostit více než 23 britských diplomatů ze země.

Britská obdoba Rady pro rozhlasové a televizní vysílání během středečního dopoledne uvedla, že ruská stanice RT (bývalá Russia Today) může ztratit svou licenci na vysílání, pokud britská vláda sdělí, že za otravou Skripala je Rusko.

„Pokud ukončí fungování RT, nebude v naší zemi fungovat jediné britské médium,“ uvedla v reakci mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová, oficiální komentář zatím k vyhoštěním neposkytla. 

Podle ruského opozičního předáka Alexeje Navalného je však reakce Velké Británie na pokus o vraždu Sergeje Skripala příliš mírná.

„23 ruských diplomatů bude vyhoštěno z Británie. 23 ruských oligarchů a zkorumpovaných pracovníků bude si nadále užívat života v Londýně,“ napsal Navalnyj na Twitter.

14.března 2018 v 14:03, příspěvek archivován: 14.března 2018 v 14:41

23 российских дипломата будут высланы из Британии. 23 российских олигарха и коррумпированных чиновника останутся наслаждаться жизнью в Лондоне.

Největší vyhoštění ruských diplomatů proběhlo v září 1971. Británie tehdy poté, co jeden z agentů KGB odhalil plány na sabotáž, vypověděla v rámci zřejmě největší špionážní aféry mezi Moskvou a Londýnem 105 sovětských diplomatů a úředníků, většinou zpravodajských důstojníků. 

Moskva recipročně vypověděla 18 britských občanů a formálně odvolala svého velvyslance, který však byl v té době v Moskvě. Do Londýna se vrátil teprve v polovině roku 1972.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!