Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Při náletech v Jemenu zahynulo nejméně 43 lidí, včetně 29 dětí. Rakety zasáhly tržiště a autobus

Svět

  18:05aktualizováno  10. srpna 7:33
Saná/Rijád - Při náletech na severu Jemenu, které zasáhly rušné tržiště a autobus v provincii Saada, ve čtvrtek zahynulo nejméně 43 lidí, včetně 29 dětí. Více než 60 osob utrpělo zranění. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na zdravotnické zdroje povstalců. Šéf OSN útoky odsoudil a vyzval k jejich neprodlenému vyšetření.

Více než 60 osob následkem útoku utrpělo zranění. foto: Reuters

Místní lidé z leteckých úderů obviňují koalici v čele se Saúdskou Arábií, která v zemi bojuje proti šíitským povstalcům. Nálety zasáhly trh v provincii Saada, která je baštou rebelů. Koalice nálety potvrdila, uvedla nicméně, že jejich terčem byla odpalovací zařízení pro rakety. Operaci koalice označila za legitimní válečný čin. Cílila údajně na povstalce, kteří z provincie Saada ve středu vypálili na Saúdskou Arábii raketu, jež zabila jednoho člověka a 11 lidí zranila. 

Následky útoku, který zasáhl rušné tržiště a autobus, byly vidět z dálky.
Pracovníci Červeného kříže uvedli, že do jimi podporovaných nemocnic v oblasti...

Podle saúdskoarabské agentury SPA byla „raketa vypálena záměrně s cílem zasáhnout obydlenou oblast“. Koalice rovněž obvinila povstalce, že využívají děti jako lidské štíty. 

Pracovníci Červeného kříže na Twitteru uvedli, že do jimi podporovaných nemocnic v oblasti ve čtvrtek po útoku byly přivezeny desítky mrtvých a zraněných. Červený kříž oznámil, že mezi mrtvými je 29 dětí mladších 15 let, a upozornil na to, že „podle mezinárodních humanitárních zákonů je třeba civilisty v době konfliktů chránit“. Asi tři desítky dětí jsou mezi zraněnými. 

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k „nezávislému a urychlenému vyšetření“ útoků. „Generální tajemník zdůrazňuje, že všechny strany se musí nepřetržitě snažit vyhýbat civilním obětem a ničení civilních objektů v rámci provádění vojenských operací,“ uvedl v prohlášení mluvčí OSN Farhan Haq.

Saúdskoarabská státní média ve čtvrtek informovala o středečním útoku jemenských povstalců na území Saúdské Arábie. Rebelové, kteří kontrolují část Jemenu včetně metropole Saná, již dříve oznámili, že raketa mířila do oblasti města Džizán na jihu Saúdské Arábie. Saúdskoarabský protiraketový štít střelu zachytil, její úlomky ale dopadly do obydlené oblasti a způsobily „mučednickou smrt jemenskému občanovi a zranění dalších 11 civilistů“, uvedla ve svém prohlášení koalice pod vedením Saúdské Arábie. Ta v Jemenu na straně tamní vlády již od roku 2015 bojuje proti povstalcům. Rijád tvrdí, že šíity vyzbrojuje Írán. 

Povstalci v minulosti vypálili na Saúdskou Arábii již několik raket a mířili i na Rijád. Rakety většinou sestřelila saúdskoarabská protivzdušná obrana. Saúdská Arábie je ve světě kritizována, že při koaličních náletech v Jemenu není brán ohled na civilisty a mnoho jich při těchto útocích umírá. Jemenská občanská válka začala v roce 2014, kdy šíité obsadili hlavní město Saná. O život od té doby přišlo na 10 000 lidí a z domovů odešly miliony Jemenců.

Autor:

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč