Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Pozvánku na inauguraci nedostali rektoři, europoslanci a hejtmani. Zavolám na Hrad, slíbil šéf sněmovny

Česko

  19:27
PRAHA - Šéf sněmovny Radek Vondráček (ANO) by měl pozvat na inauguraci prezidenta Miloše Zemana všechny rektory vysokých škol i všechny hejtmany. Předsedu dolní komory k tomu v úterý vyzvali představitelé sněmovních klubů.

Miloš Zeman na tiskové konferenci po sečtení volebních lístků. foto: ČTK

Odmítli tak Vondráčkovo tvrzení, že si hosty na akt prezidentského slibu, který se uskuteční ve čtvrtek na Pražském hradě při společné schůze Sněmovny a Senátu, vybírá prezidentská kancelář.

Pozvánku na inauguraci nedostal rektor Bek. Většina jeho kolegů na Hrad nepůjde

Vondráček uvedl, že sněmovna zve na společnou schůzi všechny poslance, senátory a členy vlády. „Ostatní jsou hosté a hostitelem je Pražský hrad. Seznam hostů nemám k dispozici, nevím, kdo pozván byl a nebyl,“ uvedl Vondráček s tím, že je to obvyklá praxe po roce 1989.

Představitelé ostatních politických stran mají odlišné názory

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek namítl, že pozvánky jsou výhradně v pravomoci předsedy Sněmovny a že při minulé inauguraci všech 700 pozvánek kontrolovala tehdejší šéfka dolní komory Miroslava Němcová (ODS). „Je to společná schůze obou komor, není to akce Miloše Zemana, (poradce) Martina Nejedlého a (mluvčího) Jiřího Ovčáčka,“ poznamenal Kalousek.

Radek Vondráček.

Předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek uvedl, že podle jeho informací nebyli kromě brněnského a plzeňského rektora pozváni ani všichni hejtmani, z nichž někteří vystoupili při letošní prezidentské volbě proti Zemanovu znovuzvolení. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa pozvánku nedostali europoslanci.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek vybídl Vondráčka, aby udělal maximum proti selekci hostů. Nepozvání rektorů a hejtmanů by bylo podle poslance krajně neuctivé.

Prezident na Hradě jmenoval 25 nových soudců.
Martin Nejedlý na pódiu s Milošem Zemanem.

„Prosil bych o uklidnění situace, než se to vysvětlí. Pan prezident slíbil, že bude hodný, když ho zvolí,“ apeloval na poslance Vondráček s tím, že na Hrad zavolá. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura ale šéfa sněmovny vyzval, aby nikam nevolal a pozvánky poslal všem.

Předseda poslanců STAN Jan Farský uvedl, že na inauguraci mají být pozváni ti, kteří tam patří, ne ti, kteří jsou oblíbenci Zemana, aby se z této slavnostní akce nestala párty, které má Parlament jen dodat lesku.

Autor: