Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

KLDR uspořádala vojenskou přehlídku. Ukázala dvě třídy mezikontinentálních raket

Svět

  10:26
PCHJONGJANG - Severní Korea ve čtvrtek uspořádala v Pchjongjangu vojenskou přehlídku k 70. výročí vytvoření své stálé armády. Podle agentury AP přehlídku několik týdnů nacvičovalo přes 10 tisíc vojáků stejně jako množství civilistů s plastovými kyticemi trénovalo na pchojngjangských náměstích vyvolávání hesel.

Dvě třídy severokorejských mezikontinentálních raket - Hwasong-15 a Hwasong-14. foto: twiiter.com/ @chadocl

Podle jihokorejských zdrojů se čtvrteční přehlídky buď jako přímí účastníci, nebo jako diváci zúčastnily desítky tisíc lidí. Vůdce Kim Čong-un, jako již tradičně promluvil k příslušníkům armády. 

„Dokud budou na této planetě přebývat imperialisté a bude pokračovat hrozba Koreji ze strany Američanů bude, nezmění se mise naší Korejské lidové armády ochraňovat naši zemi,“ uvedl vůdce v prohlášení. 

Severokorejské jednotky během přehlídky v Pchjongjangu.
Kim Čong-un se svou ženou během zahájení vojenské přehlídky.

V současnosti je složité identifikovat všechny vojenské kapacity severokorejské armády. Na záběrech se však vyskytují i stroje připomínající interkontinentální rakety Hwasong-15, které jsou podle odborníků schopné zasáhnout i Spojené státy. 

Podle odborníka na severokorejský režim Chada O’Carrolla je to poprvé, co KLDR ukázala během přehlídky dvě třídy balistických raket, Hwasong-15 a jejího předchůdce Hwasong-14. Zároveň historicky poprvé ukázal režim více než jednu mezikontinentální raketu Hwasong-15.

Celkem severokorejská armáda předvedla 4 rakety Hwasong-15, 3 rakety Hwasong-14 a po šesti raketách středního doletu typů Hwasong-12 a Pukguksong-2.

08.února 2018 v 10:55, příspěvek archivován: 08.února 2018 v 11:29

Artillery rolling out on KIS Square https://t.co/GsPXlSFO2i

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v projevu na přehlídce označil KLDR, která disponuje rovněž jadernými zbraněmi, za „vojenskou mocnost světového formátu, navzdory těm nejhorším sankcím“.

Přehlídka se konala den před zahájením zimních olympijských her v Jižní Koreji. KLDR na olympiádu do jihokorejského Pchjongčchangu vyslala svou delegaci a oznámení o severokorejské účasti na olympiádě snížilo napětí na Korejském poloostrově po opakovaných severokorejských raketových a jaderných testech.

08.února 2018 v 11:28, příspěvek archivován: 08.února 2018 v 11:32

VIDEO: Watch North Korea's military parade from today: While they rolled out old artillery, it was the first time they displayed the Hwasong-14 and 15 in a parade. https://t.co/54YsW8bvlR

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Watch North Korea's military parade from today: While they rolled out old artillery, it was the first time they displayed the Hwasong-14 and 15 in a parade. https://t.co/54YsW8bvlR

Když Pchjongjang pořádal přehlídku loni v dubnu, přenášela ji živě severokorejská televize. Pozvány byly také stovky zahraničních novinářů. Tentokrát se však zprávy o přehlídce objevily až po jejím skončení.

Analytici citovaní agenturou AFP uvedli, že Severní Korea chce dvojím přístupem potvrdit svůj status „de facto jaderného státu“, aby si vymohla zmírnění mezinárodních sankcí a rozeštvala dlouhodobé spojence Jižní Koreu a USA.

Autoři: ,

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...