Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Koalice proti Zemanovi. Neúspěšní kandidáti vyrazili do Drahošova štábu. Chtějí ho podpořit

Česko

  15:50aktualizováno  19:32
PRAHA - Miloš Zeman, Jiří Drahoš. Z této dvojice kandidátů vzejde český prezident pro nadcházejících pět let. A i přes dominanci stávající hlavy státu v úvodním kole se očekává vyrovnaný souboj. Akademika již podpořila většina jeho dosavadních soupeřů, část z nich dokonce osobně dorazila i do jeho volebního štábu.

Horáček se s Drahošem vřele přivítali. foto:  Michal Šula, MAFRA

Prezidentem bude Zeman nebo Drahoš. Horáček skončí třetí, říkají poslední volební průzkumy

Podporu Jiřímu Drahošovi pro druhé kolo prezidentských voleb již vyjádřili Pavel Fischer, Michal Horáček, Mirek Topolánek, Marek Hilšer i Vratislav Kulhánek. Hilšer s Horáčkem jej vpodvečer dokonce osobně navštívili v jeho volebním štábu.

Nabídli mu pomoc při volební kampani proti Miloši Zemanovi. Drahoš jim za podporu poděkoval.

Hilšer za Drahošem přijel i se svou ženou. Uvítal, že se Drahošovi podařilo uspět. „Kdybyste potřeboval nějakou pomoc, tak jsem rozhodně připraven,“ řekl. Drahoš podporu ocenil. „Hrozně si vážím, že jste sem přišel,“ řekl. Poděkoval Hilšerovi za rytířské soupeření a řekl, že pokud by uspěl Hilšer, podpořil by ho. Hilšera poté pozval k baru.

Po několika minutách do štábu dojel i Horáček. Drahošovi řekl, že má vynikající výsledek a vynikající předpoklady. „Všichni vás musíme podpořit, my, co chceme zůstat na západě, co chceme zůstat ve slušné společnosti,“ řekl Horáček. Poděkovali si za férové soupeření. Shodli se, že nyní Drahošovi „bude hůř“. „Do půl hodiny na vás začnou ty ošklivé věci,“ řekl Horáček.

Horáček posléze dodal, že pokud by měl Drahoš zájem, bylo by dobré, aby ho ostatní kandidáti podpořili osobní přítomností. Drahoš řekl, že se určitě domluví. „Cením si té nabídky i toho, že jsou oba pánové tady. I toho, že mi svou podporu takto explicitně vyjadřují,“ poznamenal Drahoš.

13.ledna 2018 v 18:46, příspěvek archivován: 13.ledna 2018 v 18:49

Tahle kampaň byla férová, gentlemenská. Symbolické srdce jsem předal panu Drahošovi. Snad ho na hrad donese on. Díky všem! https://t.co/erjXlPKnjJ

Horáček řekl, že nepovažuje kampaň za skončenou, hodlá v ní pokračovat. Horáček s Hilšerem i Drahošem se shodli v tom, že je potřeba, aby na Hradě byl jiný prezident. „Potřebujeme změnu, potřebujeme naději, že v té společnosti zavládne pozitivní atmosféra, že se tady nebudeme urážet, budeme se respektovat, tolerovat a budeme si přát úspěch,“ řekl Hilšer.

Přítomnost protikandidátů Drahošovi příznivci přivítali bouřlivým potleskem.

Spoluzakladatel sázkové kanceláře Fortuna již v průběhu dne prohlásil, že v druhém dějství voleb podpoří kohokoliv, kdo bude stát proti Miloši Zemanovi.

,,Nabídnu kandidátovi i svůj prostor na billboardech a finanční prostředky. Je pro mě důležité, aby prezidentem nebyl Miloš Zeman,” řekl Horáček novinářům ve volebním štábu v pražské galerii Mánes. 

Prezidentský kandidát Pavel Fischer v pražské restauraci Šmik sledoval výsledky...
Vratislav Kulhánek odpovídal na dotazy novinářů.

Billboardy, které si pro období mezi oběma koly voleb objednal, by se podle jeho slov jen přelepily. 

Podobně se na tiskové konferenci vyjádřil i šestý v pořadí Mirek Topolánek, jenž i přes dravou kampaň dokázal přesvědčit pouze něco málo přes čtyři procenta voličů.

„Chci poblahopřát Miloši Zemanovi a Jiřímu Drahošovi. Chci vyzvat své příznivce aby nezůstali v druhém kole doma a šli volit Jiřího Drahoše,“ prohlásil někdejší premiér a předseda občanských demokratů.

Fischer čekal, pak zavolal Drahošovi

Podporu bývalému předsedovi Akademie věd vyjádří za dva týdny v druhé části voleb také pátý v pořadí Marek Hilšer či poslední Vratislav Kulhánek. „Zemana určitě ne, jeho doba už skončila,“ komentoval někdejší šéf Škody Auto a českého hokejového svazu.

Třetí Pavel Fischer v rozhovoru pro Českou televizi nejprve sdělil, že netuší, kterého z uchazečů o Hrad ve druhém kole volby podpoří. Po poradě se svým týmem však vzápětí rovněž vyjádřil podporu Jiřímu Drahošovi.

„Po telefonickém hovoru s panem Jiřím Drahošem, který mne ujistil o souhlasném stanovisku v klíčových otázkách, mu vyjadřuji plnou podporu pro druhé kolo prezidentské volby. Doporučuji vám, mým voličům a podporovatelům, abyste udělali totéž,“ uvedl bývalý velvyslanec ve Francii a Monaku.

Šéf zbrojařské asociace Jiří Hynek oznámí své rozhodnutí, na stranu jakého uchazeče se přikloní, až den před samotným druhým kolem. Předposlední Petr Hannig doporučil svým voličům hlasovat pro Zemana, neboť je blízký jeho politickým názorům.

Přízeň současnému prezidentovi již vyjádřil rovněž předseda SPD Tomia Okamura či jeho předchůdce ve funkci Václav Klaus. Zemanovi voliči podle Klause prokázali, že nechtějí poklonkovat cizím zájmům.

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč